Şcoala Altfel, cu experimente, teatru-improvizaţie şi tobe djembe
Probabil v-aţi dat seama, dacă nu, v-o spun eu: pe mine mă intringă tot ce e altfel. Şi cum mi-a ajuns la urechi un proiecţel care mi se pare interesant pentru şcoleri (licenţă poetică, sâc :D), îl dau mai departe aşa cum l-am primit, ca să nu stric din descrierea-i frumoasă şi detaliată:
Cursuri de teatru si improvizaţie cu actori de la cele mai importante teatre din Bucureşti, experimente fizice si chimice cu gheaţă carbonică, curent electric, luminaă fluorescentă şi eprubete, conduse de un “Mad Scientist”, dar şi lecţii de percuţie muzicală la tobe africane tradiţionale Djembe, instrumente vechi de mii de ani, sunt activităţi la care părinţii, elevii şi învăţătorii se pot înscrie prin programul Şcoala Altfel de la BluParty.
“Am construit acest program interactiv de educaţie alternativă pentru a face planificarea activităţilor mai uşoară pentru şcoli şi grădiniţe care caută cursuri educative şi distractive” – spune Mădălina Răpanu, cea care a compus acest program neobişnuit pentru Şcoala Altfel.
Programul acoperă minimum o zi de activităţi, potrivite atât pentru copiii de grădiniţă, cât şi pentru elevi, iar fiecare activitate durează ~1h30′ la care pot participa grupuri de 12 – 30 copii. Iata ce implică fiecare activitate:
1. Primul show de teatru şi improvizatie pentru copii
Copiii urcă pe scenă alături de şapte actori profesionişti de la cele mai importante Teatre din Bucureşti. Micuţii vor lucra cot la cot cu echipa Improvisneyland pentru a afla secretele meseriei de actor de improvizaţie şi vor participa activ la scene, coordonând momente şi jocuri creative sau oferindu-se voluntari pentru diverse scenete.
“Pentru mulţi dintre cei mici, obişnuiţi cu repertoriul clasic al teatrului de copii, improvizaţia este un termen complet nou, însa unul cu efecte garantate şi care se lasă cu mult râs şi bună dispoziţie!” explică Mădalina Râactipanu, Manager BluParty.
2. Program de Ştiinţă distractiv: experimente de fizică şi chimie neobişnuite
Atelierele de ştiinţă distractive Happy Science şi Happy Chemistry includ experimente de ştiinţă interactive care fac copiii să devină mai interesaţi de materiile reale ale fizicii şi chimiei. Printre eprubete, pahare Erlenmeyer, coloranţi, esenţe ce îşi schimbă mirosul şi gustul, copiii vor face experimente cu gheaţă carbonică, vor vedea cum circulă curentul electric, şi vor înţelege cum au loc procesele chimice şi fizice.
“Datorită programelor de Science, secretele super-eroilor preferaţi devin banale, iar ştiinţa stârneşte curiozitatea celor mici. După experimentele cu gheaţă carbonică şi lumină fluorescentă, să nu vă mire că cei mici vor spune că îşi doresc să devină oameni de ştiinţă!” continuă Mădalina Răpanu.
3. Curs de percuţie muzicală cu Tobe Africane Djembe
Cursul de percuţie muzicală este o experienţă muzicală unică, plină de energie pozitivă, în care copiii învaţă să cânte la Tobele Africane tradiţionale Djembe, primele tobe din istoria muzicii.
Sub îndrumarea unui instructor, cei mici vor învăţa tehnici de percuţie de bază, cu ajutorul cărora vor compune împreună o bucată muzicală ritmataă. Ei vor afla cum să îşi coordoneze mişcările pe ritmul muzicii, până când formează o echipă.
Vezi aici cum a fost un curs de percuţie muzicală Tobe Africane Djembe: https://www.youtube.com/watch?v=8qB15KpqNTs
“Deşi multe şcoli organizează frecvent activităţi extracurriculare, programul Ministerului este o provocare binevenită în sistemul de educaţie, tocmai pentru că abordarea non-formală este foarte stimulantă pentru elevi!” spune Mădalina Rapanu.
Profesorii şi învăţătorii sunt elemente cheie în acest program, ei fiind cei care stabilesc programul activităţilor, pe baza propunerilor venite din partea părintilor şi elevilor.
RĂSPUNDE