Sanda, o mamă specială

Sanda, o mamă specială

image_002

Despre Sanda am aflat de la Daniela Man, o altă mamă cu iniţiativă, care a adus Smallprint în România şi care, prin organizarea unor evenimente caritabile (Bogdan Vlădău, Catalina Ponor si Tommy Ramos sunt printre primele celebrităţi care au dorit sa se implice în ajutorarea familiei ) a reuşit să strângă o parte din suma de bani necesară acoperirii nevoilor Sandei şi familiei ei. Despre Smallprint, mai pe larg cu altă ocazie :D). Prin Daniela am realizat un interviu cu această doamnă care, deşi nu o cunosc personal, m-a emoţionat foarte tare prin naturaleţea şi generozitatea cu care a ales să fie mamă pentru mai mulţi copii, chiar dacă nu ai ei biologici. Faptul că nu pot avea copii şi ambiţia de a avea o familie împlinită, i-a făcut, pe ea şi pe soţul ei, să ajungă la stadiul de astăzi: o casă de tip familial cu 9 copii, în Dej. Şi se iubesc foarte mult.
Iată ce povesteşte Sanda: „Decizia de a deveni mamă adoptivă am luat-o în urmă cu 16 ani când împreună cu soţul meu am hotărât să adoptăm primul copil. Este o fetiţă o cheamă Geanina, atunci avea doar un an, iar azi este o domnişoară şi are 17 ani. După 7 ani am devenit asistent maternal pentru o perioadă de 6 ani, iar pentru această ocazie în familia noastră au mai venit 3 copii, o fetiţă şi 2 băieţei. În urmă cu 5 ani am luat cu măsură de plasament încă 4 copii, ei sunt fraţi toţi şi sunt orfani, ambii părinţi sunt decedaţi. În urmă cu 2 ani am luat o fetiţă de un an şi jumătate, în adopţie, ea fiind sora cu Gabi care este al doilea copil pe care noi l-am adoptat. În prezent funcţionăm ca şi CASĂ DE TIP FAMILIAL, suntem acreditaţi pe acest serviciu. Întreaga activitate se desfăşoară în propria noastră locuinţă pe care am pus-o la dispoziţia acestor copii şi a întregii activităţi care se desfăşoară aici.

Beneficiarii noştri sunt un număr de 9 copii, din care 4 sunt adoptaţi de noi, iar 5 sunt cu măsură de plasament.
– Mariana 21 ani plasament elevă Post Liceal clasa farmacie.
– Susana 18 ani plasament elevă clasa XII la un liceu creştin.
– Gabriela 17 ani plasament elevă clasa XI, mate-info.
– Geanina 17 ani adoptată elevă clasa XI la liceu tehnic.
– Răzvan 11 ani plasament elev clasa V.
– Gabi 9 ani adoptată elevă clasa III.
– Antonio 9 ani plasament elev clasa III.
– Beni 4 ani adoptat grădiniţă grupa mică.
– Miriam 3 ani adoptată grădiniţă grupa mică.”
Am întrebat-o cum se desfăşoară o zi din viaţa ei de mămică activă (mega-activă, aş zice eu care abia îmi trag sufletul doar cu unul :)). Sanda îşi învaţă copiii să se implice în treburile casei şi să ajute fiecare cum poate, ceea ce mi se pare o soluţie extraordinar de bună. „Ziua de mămică activă începe de dimineaţă de la ora 6 jumătate şi se termină undeva în noapte în jur de ora 23:00-00:00, multă muncă prea puţin repaus suntem doar eu şi soţul meu şi nu ne putem permite să angajăm pe cineva să ne ajute deoarece financiar ne descurcăm destul de greu. Şi de aceea suntem implicaţi în treburile şi activităţile casei, toţi membrii, în funcţie de vârstă şi de activităţile la care pot participa şi ei. Este un lucru foarte bun pentru că aşa sunt responsabilizaţi toţi copii şi le este de folos tot ce fac.”
Un lucru exemplar este faptul că absolut toţi copiii sunt încadraţi în sistemul de învăţământ (care, ştim cu toţii, e costisitor!!) şi Sandra e foarte încântată de rezultatele lor. „Sunt mândră de implicarea noastră în această lucrare, mă bucur că împreună cu soţul meu am putut să dăm speranţă atâtor suflete, să-i ajutăm să-şi termine studiile şi să-şi formeze principii sănătoase cu privire la caracterul lor şi viaţa care le stă înainte. Din cauza situaţiei financiare din prezent şi a lipsei unui parteneriat stabil cu privire la susţinerea acestei lucrări sunt puţine lucruri care se pot schimba sau îmbunătăţi. Menţionez că avem multe proiecte cu privire la viitor. Aceste proiecte sunt de un real folos în desfăşurarea activităţii în continuare şi în primul rând de un real folos pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor copii.”
Eu, în general, sunt impresionată când văd într-o persoană candoare. Prin asta înţeleg liniştea ce transpare din „traducerea” unui ceva complex în acţiuni simple şi având un scop bun, pur. Iar Sanda mi-a inspirat această candoare prin felul corect şi simplu în care scrie şi în care se pare că gândeşte.
Planurile familiei numeroase sunt, aşa cum va aşteptaţi, mari :)) Dar deloc complicate. Ei îşi doresc să îşi poată întreţine şi susţine financiar cei 9 copii şi, mai mult decât atât, să extindă proiectul şi să ofere şansă şi altor copii de a avea o familie.

Concret, în acest moment ei au nevoie de ajutor pentru a cumpăra o maşină maaare, în care să încapă toţi şi să se poată deplasa împreună. Şi, bineînţeles, suport financiar permanent. Pentru orice fel de donaţii şi susţinere accesaţi: http://www.asociatiaemanueldej.ro/

425891_308246635897065_1515682007_n

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.