Un amplu proiect pentru mame adolescente și copii sub 5 ani, provenind din zone defavorizate

mame adolescente proiect Salvati copiii

Un amplu proiect pentru mame adolescente și copii sub 5 ani, provenind din zone defavorizate

România secolului XXI are încă o lipsă acută de educație privind sănătatea, mai ales în zonele rurale și defavorizate. Multe femei (tinere și nu numai) nu se duc la medic înaintea sau în timpul sarcinii. Un număr îngrijorător de mame adolescente se îngrijesc “după ureche”. De aici derivă o statistică tristă: țara noastră e pe primul loc în UE în ceea ce privește rata mortalității infantile. În Republica Moldova, situația este și mai alarmantă: rata mortalității infantile sub un an este dublă față de media UE.

Hai să vorbim despre subiecte tabu într-o țară în care mulți consideră educația sexuală un îndemn la sex în loc de prevenție pentru o sarcină nedorită. Ori se presupune greșit că îi învață pe tineri în ce poziții să facă dragoste când, de fapt, li se explică ce presupune intimitatea, ce înseamnă un NU și cum să se ferească de abuzuri. Hai să recunoaștem că multor mame încă le e frică sau jenă să le spună fiicelor lor cât de importantă e igiena intimă și cum se face.

Circa 1 din 10 nou-nӑscuţi din România au mame adolescente

Din cele 199.720 de nașteri înregistrate în România în 2019, 749 provin de la fete sub 15 ani și 17.933 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. (*date statistice corectate cu reședința pentru anul 2019, INS)

23% din mamele sub 18 ani din UE trăiesc în ţara noastrӑ.

Conform Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie.

În anumite zone, există o reticență clară privind mersul la doctor înaintea, în timpul și după sarcină. Tratamentele “băbești”, neavizate medical, sunt încă un obicei frecvent.

Un amplu proiect dedicat mamelor până în 18 ani și copiilor sub 5 ani, din zone defavorizate

Salvați Copiii România, alături de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC), lansează, cu sprijinul companiei farmaceutice MSD România, cea mai amplă intervenție în sănătate publică pentru creșterea accesului la servicii medicale, educaționale și sociale pentru adolescente însărcinate, mame adolescente și copii sub 5 ani din zone rurale defavorizate din România și Republica Moldova.

6300 de beneficiari – adolescente însărcinate sau cu risc de sarcini nedorite, mame adolescente și copii sub 5 ani

61 de zone rurale din 16 județe din România si 15 din Rep. Moldova

Se va desfășura pe o perioadă de 3 ani (2021-2024).

Implementat ca parte a iniţiativei globale MSD for Mothers, proiectul are o valoare de peste 1.400.000 USD. Este cea mai mare investiție într-un proiect de responsabilitate socială corporativă (CSR) a unei companii farmaceutice din România și una dintre cele mai mari investiţii sociale private, din domeniul sănătăţii.

Obiective:

  • îmbunătățirea sănătății adolescentelor însărcinate
  • reducerea ratei mortalității infantile
  • scăderea numărului de sarcini nedorite, prin educare și consiliere
  • asigurarea accesului la servicii socio-medicale pentru gravide și mame adolescente, prin parteneriate cu instituțiile relevante
  • promovarea inovațiilor în campaniile care vizează sănătatea comunitară

Sursa informațiilor: comunicat de presă primit de la MSL The Practice.

Pentru mai multe detalii despre proiect, vă invit să urmăriți video-ul oficial, pe mine sincer m-a impresionat:

Imagine antet Unsplash

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: