
Pentru momentele în care copilul cere „ceva bun”
„Maamiii, vreau ceva bun!” Știți că de aici până la a da iama în chestii nesănătoase, sunt câteva secunde, nu? Tensiunea crește, copilul pune presiune….aoleu, ce să-i dau? Prin mintea mamei circulă o mie de gânduri. Aia are grăsimi saturate, ailaltă are zahăr rafinat, E-uri, conservanți, nitriți. Cel mic deja se pregătește să plângă. Îi e foame, e obosit, i-a scăzut nivelul glicemiei, se plictisește, e anxios și așa mai departe. Toți vor să ronțăie ceva între mese. Soluția: să avem mereu ceva pregătit pentru momentele în care copilul cere „ceva bun”.
Începem prin a identifica acele momente
Eu am o listă lungă: în pauză la școală, în parc, la cumpărături, pe stradă, în sala de așteptare la doctor, în autobuz/mașină, acasă între mesele principale. Sau când se întoarce acasă din diverse locuri.
Apoi, ne gândim dacă avem sau nu timp la dispoziție să pregătim gustări
E dimineața, trebuie să ne grăbim la școală. Sau ieșim inopinat și nu a fost răgaz pentru gătit. Ori, pur și simplu, nu am mai avut energie 😀 Avem, deci, 2 variante: de-a gata și preparate dinainte.
Categoria gustări de-a gata
Suntem cu toții de acord că simple is the best, adică fructele, mixurile de nuci, alune și stafide sau măslinele au un aport nutritiv mare și își fac treaba. Din varii motive însă, copiii vor și altceva. Ei văd la tot pasul snack-uri care nu le ajută organismul deloc, mai mult le fac rău. Desigur, nu sunt absurdă, Lidia mănâncă și ciocolată, pufuleți fără arome, sticks-uri, popcorn (făcut în casă), mai scapă și în diverse altele din comerț. Dar mă străduiesc să limitez pe cât posibil consumul de genul ăsta.
O opțiune bună la gust și la îndemână prin magazine, sunt snack-urile din fructe BEAR (tălpițe, rulouri, cereale alfabet). Conțin 100% fruct, sunt bogate în fibre, fără zahăr, îndulcitori artificiali sau siropuri adăugate, fără sulfiți, fără conservanți, cu procesare minimă. Eu îi mai strecor o punguță în pachețelul de la școală sau iau în rucsac alături de apă, când plecăm pe undeva. Au și niște cartonașe simpatice despre planete și aventuri spațiale 🙂 Mai jos, și magazinele de unde se pot cumpăra.
Gustări ușor de preparat
Clasicele sandvișuri rămân în topul preferințelor Lidiei. Totuși, caut mereu idei noi pentru că țin să aibă un meniu echilibrat. Având în vedere că nu sunt cine știe ce gospodină, am făcut o listă cu sugestii de gustări, și dulci și sărate, unele preparate de mine, altele de mămici care chiar se pricep:
- „Frigărui” din brânză și legume (adică bucăți de brânză înfipte în bețe, cu roșii cherry, măsline, castraveți sau ardei, dacă le plac)
- Brioșe pizza
- Prăjiturele/biscuiți
- Quesadilla și alte idei pentru pachețel de la Laura Frunză
- Fursecuri cu ovăz, rețeta Florinei Badea
- Clătite sărate sau brioșe cu praz și parmezan, propuse de Carmen Radu
- Wrap sau salată de paste reci, a la Ioana Ginghină
- Alte idei de la Ama Nicolae
Sigur aveți și alte surse de inspirație, așa că vă rog să-mi lăsați în comentarii rețete sau link-uri, ca să-mi îmbogățesc și eu „tolba” de gustări 🙂
Comentarii (2)
Marius
noiembrie 25, 2018Mămica Activă
noiembrie 26, 2018