Mărţişoare şi alte obiecte lucrate de tineri cu dizabilităţi
Am primit un mail intitulat simplu, De primăvară. Când l-am deschis, mi-am dat seama că sunt cei de la Fundaţia Chance for Life şi am avut surpriza plăcută să găsesc ataşate multe poze cu mărţişoare frumoase, despre care am aflat că sunt realizate de către tineri cu dizabilităţi. Aşa că le-am propus să scriu pe blog despre proiectele fundaţei. Dacă sunteţi pe ultima sută de metri cu achiziţionarea de mărţişoare, chiar dacă aţi luat deja sau poate că aţi făcut voi :), sunt convinsă că obiectele care ies din mâinile unor copii deosebiţi, vă vor inspira. În plus, se apropie Paştele şi cei de la Fundaţie vor fi încântaţi să vă ofere nişte obiecte personalizate. Mai jos, mi-au acordat un scurt interviu unde ne povestesc despre activităţile lor.
Ce este „Chance for Life”, în câteva cuvinte?
Fundaţia Chance for Life a pornit cu un grup de prieteni care doreau să ajute şi lucrau cu copiii din spitale. În cei 16 ani de existenţă, ne-am extins activităţile şi serviciile, dar am rămas un grup de prieteni care, alături de mulţi voluntari şi parteneri, ne propunem sprijinirea copiilor şi tinerilor defavorizaţi din comunităţile din România.
Care sunt beneficiarii proiectelor voastre curente şi de ce i-aţi ales pe ei?
Fundaţia Chance for Life are 2 mari programe:
Speranţa pentru Azi – în care lucrăm cu tineri cu dizabilităţi din centre de plasament sau familii şi în care ne propunem integrarea lor socio-profesională. Prin activităţi de terapie ocupaţională, terapie prin joc şi drama-terapie, activităţi de dezvoltare de abilităţi de viaţă independenţă, activităţi de socializare, ieşiri şi vizite, excursii şi schimburi de tineret, ne propunem sprijinirea beneficiarilor în a avea o viaţă cât mai apropiată de a altor tineri de vârsta lor.
Bursa Chance for Life (în Bucureşti şi Sulina) – în care avem ca beneficiari copii cu potenţial intelectul ridicat proveniţi din familii defavorizate social şi /sau economic. Scopul proiectului este ca beneficiarii să atingă performanţă şcolară şi ne putem laudă cu multe premii la concursuri şi la olimpiade şcolare. Pe lângă lecţii, copiii participă şi la activităţi: merg la Opera, la film, la patinoar, la expoziţii, lucrează la o revistă, joacă jocuri de inteligenţă şi strategie, etc
Care sunt provocările cu care vă confruntaţi şi care sunt micile succese ce vă fac să mergeţi mai departe în activitatea fundaţiei?
Sigur că ne confruntăm cu multe provocări, probabil lipsa fondurilor suficiente fiind cea mai resimţită, ceea ce duce la lipsa resurselor umane suficiente, spaţiul limitat în care ne putem desfăşura activităţile (cele două programe din Bucureşti se desfăşoară într-un apartament de 2, respectiv 4 camere). O altă provocare poate fi percepţia asupra tinerilor beneficiari (o parte dintre ei sunt din centre de plasament, seropozitivi sau din medii defavorizate).
Dincolo de aceste lucruri, ne motivează când vedem un zâmbet pe feţele tinerilor sau copiilor cu care lucrăm, când ştim că reuşim să le oferim ceva la care nu ar avea acces altfel (de la lucruri mici cum este posibilitatea a se simţi utili, la tabere sau schimburi de tineri naţionale sau internaţionale). Ne dă încredere să continuăm de fiecare dată când vorbim cu voluntarii noştri foarte dedicaţi care ne ajută enorm şi fără de care nu am putea face toate lucrurile minunate pentru beneficiari, şi nu în ultimul rând, când întâlnim companii sau persoane care vor să ne susţină oricât de puţin, fie prin comandarea de produse din atelier, prin donaţii de mâncare, haine, jucării sau, pur şi simplu, prin promovarea cauzelor pentru care luptăm.
De cine sunt făcute mărţişoarele? Care este povestea „meşterilor” din spatele micilor obiecte?
Mărţişoarele sunt create în proiectul Atelierul Viitorului din cadrul Programului Speranţă pentru Azi, de către tineri cu dizabilităţi.
Pentru tineri, această activitate este mai mult decât terapie ocupaţională. În acest context, aceştia îşi însuşesc o meserie, învaţă să îşi asume responsabilitatea pentru lucrul făcut, să respecte regulile impuse de un loc de muncă şi să lucreze în echipa. Prin activităţile desfăşurate în cadrul atelierului se doreşte oferirea unui loc de muncă sau a unui stagiu de practică adaptat capacităţilor lor cognitive şi abilităţilor manuale. Totodată ei beneficiază de susţinere din partea echipei de proiect în procesul de şcolarizare şi integrare profesională.
Cum se pot comanda mărţişoarele şi alte obiecte pe care le manufacturează beneficiarii?
Produsele create în Atelierul Viitorului pot fi comandate de pe site-ul nostru la sectiunea Charity Shop http://chanceforlife.ro/ro/shop/page/22/?add-to-cart=1342 sau cerând o ofertă personalizată trimiţând un mail la office@chanceforlife.ro.
Cum vă susţineţi activitatea, din punct de vedere financiar, şi ce pot face aceia care doresc să vă sprijine?
Fundaţia United Way România şi Fundaţia Vodafone România sunt finanţatorii noştri principali care cred în cauzele noastre şi ne susţin de mulţi ani.
Nu ne-am putea descurca însă nici fără ajutorul altor companii, care ne sprijină iniţiativele şi ne oferă sponsorizări pentru diferite activităţi, pe care le desfăşurăm cu copiii sau tinerii, dar nici fără persoanele fizice, care ne ajută prin donaţii financiare sau prin donaţii de produse şi servicii.
Pentru a ne putea continua activităţile, dar şi creşte numărul de beneficiari şi serviciile oferite, avem nevoie de sprijin în continuare. Cei care doresc să ni se alăture, o pot face prin:
– Achiziţionarea felicitărilor sau obiectelor decorative din Atelierul Viitorului (le găsiţi pe site-ul nostru la secţiunea charity shop);
– Găzduirea unui stand la sediul companiei cu diferite ocazii (Crăciun, Paşte, 1 Martie);
– Sprijinirea proiectului Pauza de Creaţie prin care companiile pot organiza ateliere creative sau petreceri pentru angajaţi sau copiii acestora sau a proiectului Campionatul de Jocuri prin care adulţii se pot întrece cu beneficiarii noştri în competiţii de board games;
– Redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, în cazul persoanelor fizice, sau a 20% din impozitul pe profit, în cazul companiilor;
– Donaţii în banii sau în produse (alimentare, materiale pentru atelier, rechizite, calculatoare, etc.);
– Oferirea de servicii (PR şi advertising, IT, print, training);
– Participarea la orele de limba română pentru străini pe care le organizăm;
– Voluntariat în cadrul proiectelor noastre (lucru cu tinerii, consiliere, lucru în atelier, organizare evenimente, activităţi administrative, etc.).
Suntem fericiţi să discutăm şi despre orice altă idee de implicare sau de sprijin. Cei interesaţi ne pot contacta la office@chanceforlife.ro.
RĂSPUNDE