Legislația muncii în lupta cu pandemia

Legislația muncii în lupta cu pandemia

Odată cu instaurarea unui regim de alertă pentru prevenirea răspândirii virusului, apar nenumărate schimbări care ne pun în dificultate. Deciziile luate de conducătorii țării se modifică rapid iar noi, cei care punem în practică legile care îi privesc pe angajați, încercăm să ținem pasul. Rolul HR e să vă sprijinim și să vă protejăm, alături de colegii care se ocupă de sănătate și securitate în muncă.

Câteva recomandări pentru salariați

Informați-vă din surse oficiale:

Consultați Codul muncii și mențineți legătura cu angajatorul despre ce obligații și drepturi aveți. În funcție de specificul firmei și de activitatea pe care o desfășurați, anumite modificări ale modului și programului de lucru sunt posibile sau nu.

Președintele României a anunțat că se declanșează stare de urgență deci se va pune accent pe măsuri de protecție. Ele au rolul de a ne apăra dar pot limita, pe perioadă determinată, anumite drepturi. Nu se știe momentan ce restricții vor fi impuse, vom afla în zilele următoare. Cert e că trebuie să respectăm măsurile care se vor impune pentru siguranța noastră.

Unele job-uri pot fi derulate de la domiciliu parțial sau total. Verificați în ce măsură este cazul vostru.

Superiorii și colegii de la HR, SSM, IT vă pot ajuta cu informații și pot înlesni telemunca sau mutarea temporară a locului de muncă. În acest caz, rămâneți în contact cu echipa prin întâlniri online, apeluri audio și video, e-mail. Productivitatea poate fi la fel de bună ca la serviciu dar, fiind și copiii acasă, (auto)organizarea e esențială.

Dacă nu se poate lucra de acasă, există opțiunea programului flexibil, individualizat pentru a evita aglomerarea persoanelor în spații publice. Dacă job-ul vostru se derulează la fel ca înainte, cereți angajatorilor măști de protecție, soluții dezinfectante și verificați cum să vă expuneți cât mai puțin la riscurile epidemiei.

A apărut în Monitorul Oficial legea prin care părinții au dreptul să stea acasă cu copiii în vârsta de până la 12 ani în cazul închiderii temporare a instituțiilor de învățământ, în condiții extreme

Verificați însă ce categorii profesionale sunt incluse. Se aplică doar pentru unul dintre părinți și dacă nu aveți posibilitatea de a lucra de acasă/în telemuncă. Se acordă la cererea respectivului părinte și o declarație pe proprie răspundere a celuilalt părinte. Indemnizația nu poate fi mai mare de 75% din câștigul salarial mediu brut la nivel de țară (5429 lei/lună).

Întreruperea, reducerea sau încetarea activității angajatorului

Din păcate, multe companii se confruntă cu dificultăți mari în a rămâne pe piață. Angajatorii nu vă pot obliga să vă luați concediu de odihnă sau fără plată. Dar sunt situații în care unele măsuri drastice sunt inevitabile. Cele prevăzute de lege sunt:

  • Zile libere plătite care vor fi compensate din orele suplimentare ce vor apărea la reluarea activității
  • Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile/săptămână, cu diminuarea corespunzătoare a salariului
  • Șomaj tehnic: suspendarea contractului de muncă și plata unei indemnizații de cel puțin 75% din salariul de bază al locului de muncă ocupat
  • Disponibilizări, concedieri colective din cauza închiderii activității companiei.

Sper din tot sufletul să fiți afectați cât mai puțin de această criză în care ne aflăm.

În perioada asta, se fac mai puține angajări, interviurile care se mai țin sunt majoritatea telefonice sau online, proiecte de recrutare sunt amânate sau suspendate. Dacă sunteți în situația disponibilizării, anunțați-vă cât mai repede rudele, cunoștințele, pentru a vă ajuta în căutarea unui loc de muncă. Criza însă nu este permanentă, va veni vremea redresării și atunci va fi nevoie de forță de muncă pregătită să preia imediat o activitate.

Obligații care țin de prevenirea răspândirii infectării cu COVID-19

Mențineți-vă, riguros, igiena personală și protejați-i pe cei din jur.

Sunt o grămadă de informări despre cum să ne spălăm pe mâini, cum să dezinfectăm obiectele pe care le atingem, cum să tușim sau să strănutăm. Nu le reiau aici dar vă rog să nu tratați asta cu superficialitate pentru că ne implică pe toți.

Anunțați-vă superiorul sau colegii de la HR / SSM dacă veniți din străinătate

La fel și dacă (bănuiți că) ați intrat în contact cu cineva (potențial) infectat sau prezentați simptome de infectare cu COVID-19

Din orice țară veniți, chiar dacă a fost în interes personal (călătoriile de serviciu s-au cam interzis peste tot). Nu e o rușine, nu vă condamnă nimeni! Pentru cei din jur și chiar pentru voi, poate fi o informație vitală. Trebuie luate măsuri de protecție pentru a salva vieți. Detalii în ordinul 414 din 11 martie 2020

Ce vi se va spune să faceți în cazurile de mai sus:

  1. Să sunați la DSP și să le comunicați superiorilor ceea ce vi s-a spus, urmând pașii descriși de ei
  2. Să vă autoizolați imediat la domiciliu (în cazul în care nu v-au trimis deja în carantină autoritățile de la aeroport etc)
  3. Sunați-vă medicul de familie pentru a vă spune ce aveți de făcut pentru a primi certificatul de concediu medical în caz de autoizolare sau carantină. După această perioadă, este necesar un aviz epidemiologic pentru a vă reîntoarce în câmpul muncii.

Tratați toate informațiile cu echilibru și luciditate, încercați să nu vă lăsați afectați psihic foarte mult.

Dacă starea voastră de sănătate este bună, mențineți un tonus ridicat chiar și în casă, fiți pozitivi deoarece copiii preiau foarte mult din anxietatea adulților. Nu vă panicați, nu faceți stive întregi de provizii riscând să le aruncați ulterior. Să fim în stare de alertă e normal dar să fim totuși constructivi, educând nu judecând. Există instituții ale statului care au rol coercitiv și care pot da amenzi. Noi să ne concentrăm pe a ne apăra, să fim defensivi, nu agresivi.

Încă una și vă las. Umorul ajută, atâta timp cât nu facem haz de cineva anume, ci de o situație în sine

Sursa foto

Sursă foto antet

Autor

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: