Job-uri cu program flexibil pentru mame

Job-uri cu program flexibil pentru mame

E oficial! Lansez campania al cărei scop e încurajarea angajatorilor să creeze mai multe job-uri cu program flexibil pentru mame. În articolul anterior am inserat un sondaj prin care am studiat de ce nu au mamele job-uri part-time, deși își doresc asta. Rezultatele vi le dezvălui mai jos.

Îți dorești un job part-time?

66 din 68 de mame au răspuns că DA (una dintre ele lucrează deja cu program redus și e mulțumită de job-ul ei). Dar de ce 96% dintre respondente nu ocupă deja locuri de muncă part-time? Motivul principal: salariile prea mici oferite de companii pentru posturile cu program redus.

Cel de-al doilea motiv: mamele nu au găsit job-uri part-time în domeniile în care activează ele. Chiar așa o fi? Sau totuși sunt oportunități dar nu se știe despre ele? Am vrut să aflu și perspectiva angajatorilor. După o minimă cercetare, a rezultat o listă destul de variată de domenii. IT&C și call centers sunt, așa cum mă așteptam, fruntașe. Iar firmele de HR micuțe au o deschidere mai mare către flexibilitate (asta e și tendița în companiile mici, în mod cert). Însă m-au surprins răspunsuri pozitive și din alte industrii precum auto, banking, farma, FMCG (fast moving consumer goods).

Domenii în care angajatorii sunt dispuși sî ofere job-uri part-time

Mamele au nevoie de timp mai mult

Studiul pe care l-am făcut nu este nici pe departe unul exhaustiv. Nu a implicat buget sau colaboratori care să mă ajute să îl fac la scară largă și să generalizez concluziile. Totuși, sunt niște rezultate care mă fac să lansez campania asta. Fiindcă mamele au nevoie de timp mai mult pentru copii și pentru ele.

O să-mi spuneți: nimeni nu le oprește să stea acasă. Ba da! Lipsa resurselor financiare pentru o viață decentă. Puține familii își permit să trăiască din salariul soțului. Asta în cazul în care el există, pentru că multe femei își cresc singure copiii. Cele care fac asta, nu au efectiv timp nici să respire. Și chiar dacă nu sunt singure, rolurile mamelor acasă, după 8-9 ore la serviciu (+ vreo 2 pe drum), sunt copleșitoare.

Sursă foto

Trezit copilul, mic dejun, pachețel (preocupare pentru nutriție sănătoasă), dus la școală, muncă și iar muncă, luat copilul de la after-school/bunici/opționale, cumpărături, cină, verificat teme, jucat cu copilul (timp special), curățenie, duș, citit povești, culcare. Nu mai e loc pentru pasiuni, performanță, chef sau relaxare.

Ce urmează

O să fie o primăvară interesantă, vă promit 🙂 Obiectivele campaniei mele sunt structurate pe doi piloni principali:

 1. Creșterea vizibilității și a numărului job-urilor part-time pentru mame (deci orientare către angajatori și accent pus pe găsirea unor posibilități de creștere a salariilor part-time)
 2. Orientarea mamelor către job-urile cu program flexibil care li se potrivesc cel mai bine

Invit atât companiile cât și mamele care își caută job să îmi scrie pe oana@mamicaactiva.com. Deja fac liste periodice cu job-uri part-time (care sunt publice online) pe grupul pe care l-am creat, dar vreau să aflu și despre altele care poate nu îmi apar în căutări. În plus, voi crea o bază de date cu mame dornice de o schimbare, pentru a ajuta la ocuparea posturilor part-time disponibile.

Ca să ajungă la cât mai multă lume, vă rog distribuiți campania mea, alături de hashtag-urile #joburiparttimepentrumame
#mamelevortimpmaimult #programreduspentrumame. Dacă aveți idei prin care pot să ating obiectivele de mai sus, sunteți mai mult decât bineveniți să mă contactați.

Sursă foto antet

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii (3)

 • avatar image

  Cris B

  ianuarie 27, 2019 Reply
  Buna! Foarte bun articol, si chiar necesar. Eu am luat in calcul aceasta posibilitate, sa lucrez part time dupa concediul de ingrijire copil, deoarece la 3 copii e mai gre sa platesti after school si nu prea se merita. In orasul in care locuiesc am inteles ca la Kaufland se lucreaza part time. Daca nu voi gasi ceva in domeniul in care am lucrat (marketin) pentru o perioada ma voi angaja unde voi gasi part time, deoarece mai bine imi sacrific eu cariera decat sa nu incerc sa ma ocup de copii...
  • avatar image

   Mămica Activă

   ianuarie 27, 2019 Reply
   Cris, poate totuși nu trebuie să îți sacrifici cariera, asta încerc să obțin prin campania mea: reducerea compromisurilor legate de carieră. În ce domeniu îți dorești să lucrezi?
 • Job part time pentru mame, o inițiativa binevenita! - HR Passion

  februarie 11, 2019 Reply
  […] făcut o mică cercetare, am creat și un grup în acest sens și am realizat că sunt foarte multe mame care […]