Interviu cu Elena de la Work At Home Moms Romania

Interviu cu Elena de la Work At Home Moms Romania

1459683_483306085119057_600469245_nPoza de pe pagina de Facebook a WAHM Romania

Iniţiativa WAHM Romania mi-a atras atenţia instant, având în vedere că se pliază foarte mult pe proiectul Business Mama în care sunt implicată şi mă încântă mult pentru că e ceva ce mi-aş fi dorit şi eu să fac pentru mamele din România.

Când Elena, co-fondatoarea WAHM Romania, m-a contactat, mi-a şi încolţit ideea unui interviu (şi a unei colaborări dar despre asta vorbim altă dată :D) aşa că am marea bucurie de a vă prezenta ce a ieşit:

Mămica Activă: Cine sunteţi voi, cei din spatele WAHM România?

Elena Gorun: Numele meu este Elena Gorun, am 27 de ani şi lucrez în domeniul alimentaţiei sănătoase. Sunt proaspătă mămică WAHM şi îmi doresc să atrag atenţia asupra unui segment bine pregătit şi motivat şi, mai ales, să schimb în bine situaţia mamelor din România.

Soţul meu, Marian (31 de ani), susţine şi promovează de câţiva ani de zile artizanii şi artizanatul prin intermediul blogului http://FacutDeMana.com

Proiectul WAHM România a început la iniţiativa noastră imediat după naşterea băieţelului. Momentan, noi doi ne ocupăm de aspectele organizatorice, coagularea comunităţii, găsirea oportunităţilor, având şi sprijinul câtorva mămici voluntare ce asigura partea de fotografiere, training.

M.A: Ce înseamnă pentru tine, concret, a lucra de acasă? Tu personal faci acest lucru deja? Dacă da, pe scurt, ce anume lucrezi?

E.G.: Eu lucrez de acasă încă din timpul sarcinii pe diferite proiecte de nutriţie: redactez articole, colaborez cu o băcănie, elaborez meniuri personalizate pentru bistrouri şi alte localuri.

Pentru mine, lucratul de acasă înseamnă a imbina rolul de mamă cu cel de femeie activă. Motivaţia dată de maternitate are nevoie să se echilibreze cu o organizare mult mai riguroasă decât dacă aş fi fost angajată full time.

M.A: Eu personal susţin cu toată firea mamele care doresc să-şi găsească un astfel de aranjament care să le facă să se simtă împlinite şi în echilibru cu viaţa de familie. Am lucrat şi de acasă (voluntariat) şi a fost challenging pentru că fetiţa mea îmi cerea permanent atenţia. Voi cum vă descurcaţi în privinţa asta? Există tips and tricks care să ajute mamele să nu se simtă suprasolicitate pentru că au de făcut şi housework şi babysitting pe lângă sarcinile de “serviciu”?

E.G.: Într-adevăr, lucrez atunci când copilaşul doarme, iar dacă este nevoie de rezolvarea urgentă a unei sarcini încerc să îl implic mai ales prin a-i povesti şi a-i capta atenţia.

La capitolul tips and tricks aş sugera mamelor WAHM să îşi organizeze activitatea profesională în două-trei ore ”fulger” intense şi foarte productive, evitând să prelungească rezolvarea unor sarcini pe întreg parcursul zilei printre picături (în caz contrar, copilul ar putea simţi nervozitatea şi nerăbdarea mamei de a se întoarce la lucrul început). Aici este nevoie de organizarea de care menţionăm, dar şi de sprijinul soţului.

M.A.: În România, se ştie, foarte puţini angajatori încurajează “emanciparea” mamelor în ceea ce priveşte job-ul. Nu numai că uneori sunt “date la o parte” la interviu, în favoarea unor candidaţi fără familie sau copii, dar flexibilitatea pe piaţa muncii este destul de redusă. Studii realizate în SUA arată că  mamele întoarse în câmpul muncii sunt uneori chiar top talents, candidaţi “headhunted” datorită suflului proaspăt, dinamic şi creativ pe care îl aduc după perioada de pauză. Fapt pe care l-am sesizat şi eu în ultima vreme, stând de vorbă cu prietene care au născut de curând. Maternitatea ne face să ne împingem limitele, să fim mai independente şi să descoperim încrederea în noi şi care ne sunt priorităţile. Companiile însă nu par pregătite în această direcţie. Ce pot face angajatele/mamele freelancer sau antreprenoare/candidatele la un post pentru a convinge că aduc valoare angajatorului sau clientului vizat?

E.G.: Da, acesta este unul dintre motivele pentru care am considerat că un cadru organizat care să reprezinte nu numai nevoie mamelor de a lucra, dar şi numărul lor, abilităţile, pregătirea şi mai ales motivaţia ar putea crea o presiune pentru direcţionarea joburilor la domiciliu, temporare sau part time către mămici.

1472167_10201076224971086_1398535653_n

M.A: Există domenii precum: vânzări (inclusiv de obiecte handmade), fotografie & design, IT, PR, în care freelancing-ul este destul de bine văzut. Dar cât de multe oferte de acest gen există? Care sunt şansele că work from home-ul să se extindă şi în alte direcţii în următoarea perioada?

E.G: Chiar dacă există oferte, acestea nu sunt momentan îndreptate spre mame, de aceea încercăm atragerea potenţialilor angajatori prin contact direct dar şi prin prezentarea beneficiilor pe care le-ar putea avea angajând mame. Aş include aici forţa de muncă motivată, bine pregătită (WAHM

România oferă inclusiv oportunităţi de training şi dezvoltare profesională pentru mămici), fidelitatea mamelor faţă de un loc de muncă astfel obţinut. Nu în ultimul rând, merită menţionată creşterea capitalului de imagine a unei companii care angajează sau colaborează prioritar cu mame.

Iniţiativa socială WAHM România nu se adresează numai mamelor care lucrează de acasă, dar şi celor care sunt în căutarea unui loc de muncă part-time, project based sau chiar şi celor care îşi dezvoltă propria afacere.

M.A.: Câteva cuvinte despre cum putem susţine iniţiativa WAHM România.

E.G.: Oricine este invitat să susţină proiectul Work At Home Moms România prin:

– promovarea pe pagina de Facebook, bloguri, forumuri, recomandarea către contacte în media;

– direcţionarea către noi a anunţurilor de cerere şi oferta de joburi potrivite pentru mămici;

– oferirea de traininguri/cursuri gratuite sau cu preţ preferenţial pentru mame;

– contractarea de servicii şi achiziţionarea produselor create şi oferite de mame  (obiecte de artizanat, gemuri, dulceţuri, săpunuri) în mod prioritar pentru că acestea nu sunt destinate doar comerţului, dar reprezintă şi o cauza socială;

– implicarea financiară în campania de crowdfunding pentru realizarea siteului de joburi şi cursuri online pentru mamele WAHM http://www.we-are-here.ro/p/work-at-home-moms

Va mulţumim şi aşteptăm propunerile şi ofertele voastre de colaborare pe mail.

square_cover_logointro

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: