Folosirea corectă a uleiurilor esențiale – de vorbă cu un nutriționist

Folosirea corectă a uleiurilor esențiale – de vorbă cu un nutriționist

Multă vreme nu am avut habar că uleiurile din sticluțele alea mici și drăguțe de prin farmaciile naturiste, au și indicații de consum, nu doar de inhalat.

Iată ce sunt uleiurile esențiale:

Sunt compuşi volatili care se regăsesc în diferite părţi ale plantelor şi se obţin prin presare sau distilare. Uleiurile esenţiale sunt folosite din cele mai vechi timpuri ca remedii naturale susţinând puterea organismului de autovindecare şi sistemul imunitar.

Acum vreo 2 ani, la sfaturile unui medic apifitoterapeut și ale prietenei mele nutriționist, Renata, i-am administrat Lidiei mai multe tipuri de uleiuri esențiale, în lupta cu o viroză urâtă.

Doar că prima oară nu am știut exact cum se face și aproape că i-am provocat copilului arsuri bucale din cauză că nu am diluat corect substanța. Încă îmi mai fac procese de conștiință că nu m-am informat foarte bine înainte. Era vorba de un antibiotic din plante. Ulterior, am aflat că dacă tot i-am administrat, ar fi trebuit să-i dau 1-2 picături amestecate cu un ulei alimentar, cu miere și eventual, cu un pic de suc natural de fructe. Dar, de fapt, nu e recomandat deloc la copii mici.

De atunci, sunt foarte atentă în ce fel consum sau administrez altora uleiurile esențiale, în niciun caz de capul meu. S-a nimerit de curând ca, o fostă colegă, Adela Neagu, care e distribuitor DOTERRA, să-mi trimită câteva sticluțe pentru testare. Așa că am rugat-o pe Renata să mă ajute cu niște sugestii, vă recomand să vă informați despre uleiurile esențiale, la fel ca despre niște medicamente. Sunt foarte utile, o bună alternativă  dar luate în dozele prescrise.

Redau, mai jos, ceea ce mi-a transmis un om în care am încredere și pe care îl apreciez – Renata Mihalache, specialist în nutriție și terapii holistic-energetice – în legătură cu modul corect de utilizare a uleiurilor esențiale. Draga mea, ai cuvântul 🙂

„Ador uleiurile esenţiale. Le folosesc, le recomand. Cu muuulte condiţii şi precauții însă! A ne încânta de puterea lor şi a le utiliza excesiv sau după ureche seamănă foarte mult cu joacă unui copil mic cu un revolver încărcat.

Renata Mihalache

Uleiurile eterice din plante au rolul de a le proteja pe acestea de dăunători. Dacă eşti o insectă minusculă şi ai gustat din frunza de rozmarin de exemplu, uleiul esenţial din această plantă are efect neurotoxic asupra ta, îţi suprimă centrul respiraţiei şi mori asfixiat în câteva secunde. Sau îţi blochează muşchii, incluzând miocardul… Pe de altă parte, se pare că există şi un efect de hormon al unei asemenea emanaţii metabolice, întru atragerea fertilizatorilor… Alte voci susţin că de fapt, acesta ar fi sângele plantei, deoarece ar transporta oxigen, minerale etc.

Efectele acestor substanţe, extrase şi concentrate, asupra sănătăţii umane sunt notabile şi cunoscute din vechime. Fiecare este unic, iar un amestec dintr-o largă gama de uleiuri eterice de calitate are un efect sinergic! Nu voi insista pe beneficii, întrucât informaţia despre ele este foarte la îndemână. Ceea ce nu apare prea des ca informație, sunt contraindicaţiile şi efectele adverse pe care le pot avea uleiurile esențiale.

Ca paranteză, aş sfătui pe oricine (dar mai ales pe părinţi) să nu considere că sunt informaţi cu adevărat dacă despre ceva – orice – au găsit “totul” pe internet! Există şcoli, există cărţi, există stagii şi menirea lor, când e vorba de sănătate, este să aducă mai multă siguranţă şi cât mai puţine probleme!

Nu folosiţi uleiurile esenţiale decât la recomandarea unui terapeut autorizat care va stabili şi combinaţia ideală, şi modul de utilizare şi doza sigură! Adică o persoană care a trecut nişte examene cuprinzând şi noţiuni de etică profesională, deci este un om responsabilizat vizavi de viaţa ta, a mea şi a copiilor noștri!

De asemenea, nu vă puneţi toate speranţele în vindecarea unor boli grave prin uleiuri esenţiale – şi, de altfel, prin nicio metodă care ţine de paradigma materialist-ştiinţifică, întrucât nu în această zona apar cauzele bolilor. Ameliorări sau țineri sub control o vreme ori reprimarea unor simptome, se pot însă obţine.

Nu te urci într-o maşină despre care ştii doar cum porneşte şi că rulează extraordinar, fără să ai habar cum se pune frână!

În plus, suntem unici ca metabolism, reacţii imunitare şi neurologice, aveam vârste şi greutăţi diferite şi orice informaţie trebuie să o adoptăm doar personalizat!

Sursă foto Pexels

Cele mai periculoase mituri despre uleiurile esenţiale:

Mitul 1 Se spune că, fiind naturale – şi mai ales cele foarte pure – nu au efecte adverse. FALS

Adevărul este că, fiind un produs foarte concentrat şi totodată având efect toxic, o doză letală este întotdeauna la îndemână! Sau, cu alte cuvinte, e nevoie de foarte puţin pentru a “trece graniţa”! Între o doză sigură şi una fatală, diferenţa poate fi foarte mică! Atenţie la accesul copiilor, fie ei mari sau mici, dar şi al adulţilor care nu ştiu despre ce este vorba! O “duşcă” este deja peste puterile organismului uman de a suporta! Nu doar ingerarea poate avea acest efect, ci şi masajul pe piele cu un ulei de masaj prea concentrat în ulei eteric. Alte efecte neplăcute dar nu letale (cel puţin nu direct) sunt legate de efectul antibiotic al multor asemenea uleiuri eterice. Ele au eficiență în anumite condiţii în combaterea bacteriilor, viruşilor sau fungilor – printre care, condiţia de căpătai este ca infecţia să fie luată din pripă! A aştepta până a două zi când deja există semne de răceală, de exemplu, face ineficientă total cura cu doze sigure! – nu ştiu cum să mai repet şi să explic acest lucru, pentru că văd că este complet ignorat… Oamenii vor să se trateze cu uleiuri esențiale începând din a treia zi de infecţie, când numărul indivizilor care au invadat organsimul şi s-au înmulţit este exponenţial mai mare şi mai dificil de redus decât în prima zi şi apoi se plâng de ineficientă tratamentelor naturiste… doar că doza care ar elimina cu uşurinţă infecţia… i-ar elimina şi pe ei… Partea bună este că uleiurile esenţiale au un superb efect de prevenire! V-aţi expus unui mediu cu mulţi bolnavi… imediat apelaţi la efectul unui antibiotic natural! Sau purtaţi-l chiar pe voi, de ex, masat pe mâini după diluarea într-un ulei cosmetic sau alimentar, ori masat sub nas şi în jurul nărilor. Acest lucru va descuraja destul de mult pătrunderea şi proliferarera patogenilor. Există o tendinţă de a crede că este o mare virtute să nu iei nimic când te îmbolnăveşti, să laşi corpul să lupte singur sau să intervii doar când lucrurile devin grave. Este o atitudine puerilă şi consumatoare de vitalitate. Nu există nicio şansă ca organismul să se dezveţe a mai lupta în cazul în care îl ajutăm un pic!

Mitul 2 Produsele naturale, lăsate de Dumnezeu, au “inteligenţa de a cerne, de a selecta bacteriile bune de cele rele” FALS 

Exact ca în cazul antibioticelor de sinteză, când ne tratăm cu uleiuri esenţiale pe cale orală, are loc o extincţie în masă a indivizilor din flora intestinală benefică! Deci te vor vindecă de una şi te vor lasă cu altă problemă. Nu recomand ingerarea de uleiuri esenţiale fără asistenţa unui terapeut În plus, uleiurile esențiale trebuie administrate la un interval de timp rezonabil față de ora de masă și apoi luat și un probiotic la 1-2 ore de la ingerarea tratamentului. Zilele în care se apelează la această metodă ar trebui să poată fi numerate pe degetele de la o mână.

Sursă foto Pexels

Mitul 3 Uleiurile esențiale pot fi administrate copiilor fără multe contraindicații. FALS

Nu împrieteniţi prea tare copiii cu uleiurile esenţiale! Ele nu trebuie folosite nici măcar în candelă în camera bebeluşului! Interdicţia se referă la orice formă în care s-ar putea afla acolo produsul – în apă caldă sau rece, în ulei sau în sticluţa deschisă, pe o batista lângă pat! Să nu uit şi de obiceiul clătirii hainelor cu apă în care s-au pus câteva picături de ulei esențial. Evitaţi acest lucru până la vârsta de 5-6 ani, excepţie făcând lavanda, pinul şi lămâia, care pot împrospăta hăinuţele micuţilor de peste 3 ani doar dacă se diluează 1-2 picături de ulei esențial într-un capac de balsam de rufe organic.

În funcţie strict de greutate şi starea de sănătate, masajul pe piele cu ulei esențial la copii nu se face decât de la o anumită vârstă în sus, la recomandarea şi sub observaţia unui consilier de sănătate calificat şi cu condiţia diluării în alt ulei de bază şi a folosirii doar a unor produse permise, din lista completă.

Fiecare ulei esenţial are o doză şi o concentraţie diferită la care este sigur versus eficient. Nu este recomandat să daţi copiilor să înghită uleuri esenţiale, indiferent de tipul lor sau de cât de diluate ar fi! Când citesc în prospectul unor produse naturiste româneşti, care nu sunt altceva decât mixuri de uleiuri eterice nediluate, că se pot administra intern copiilor, într-o linguriţă de miere… mi se face pielea de găină! Eu m-am adresat de multe ori acelor producători, rugându-i să acţioneze etic şi să schimbe acele recomandări… însă fără rezultat. Ministerul Sănătăţii din Spania a interzis folosirea uleiurilor esenţiale sub formă ingerabilă în tratarea copiilor, după câteva decese în rândul celor mici cauzate de această metodă foarte riscantă de tratament!

ATENȚIE! Dacă, în contact cu uleiurile esenţiale, intern sau extern, chiar și doar olfactiv, cineva, de orice vârstă, începe să se simtă rău, să aibă palpitaţii, puls mărit, respiraţie sacadată sau greoaie, şuierătoare, pupile dilatate sau imobile, somnolenţă, letargie, spasme musculare, pierderea cunoştinţei, dureri de cap, de cord, de stomac, intestine sau ficat, constipaţie sau diaree, greaţă, balonări, inapetenţă, inflamarea şi / sau inrosirea pielii, eczeme, răni… trebuie solicitată, de urgenţă, o consultație la medic!”

Concluzia Renatei: Natura este generoasă, înțeleaptă, dar are reguli de folosire pe care e bine să le aflăm de la specialiști și să le urmăm.

DOTERRA

Dacă ați consultat terapeuți în care aveți încredere și vi s-au prescris uleiuri esențiale, produsele DOTERRA sunt, în lume, printre primele alegeri.

Am aflat de la AdelaDOTERRA și-a creat propriul standard de calitate, denumit prescurtat CPTG (Certified Pure Terapeutic Grade), adică Certificat de Ulei Esenţial Pur de Calitate Terapeutică.
Plantele din care se extrag uleiurile esenţiale DOTERRA sunt crescute întotdeauna în habitatul lor natural, în condiţii optime de sol, aer şi apă care să faciliteze existenţa în plante a substanţelor active care conferă calitatea terapeutică a acestora.

Autor

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii (2)

  • avatar image

    Dragan

    septembrie 30, 2018 Reply
    Multumesc, Am citit articolul, sunt in cautare de a intelege si de a utiliza uleiurile. Insa vad NU-uri in articol. Unde pot sa invad Da-urile? De unde pot porni sa stiu (ca tata si cadru medical) despre utilizarea corecta a uleiurilor? Exista carti ( chiar si in limbi straine) ? Exista cursuri (accesibile) ? Am vorbit cu persoane care comercializeaza doTerra si nu am fost multimit de explicatiile in utilizare, de formule. Probabil am pretentii pentru ca practic medicina si caut ceva mai matematic , mai stiintific, asa cum se invata acupunctura, asa cum se invata homeopatia. Este sigur o stiinta mare in spatele uleiurilor insa nu trebuie invatata din auzite. Eu ce pot face sa o invat?Multumesc mult Dragan www.orientalmed.ro
%d blogeri au apreciat: