Educaţie liberă la Free School, aproape de Bucureşti

Educaţie liberă la Free School, aproape de Bucureşti

Free School

Copiii noştri trăiesc în vremuri atât de diferite faţă de cele prin care am trecut noi încât nu mai poate fi vorba de acelaşi sistem de învăţământ. Informaţia e acum peste tot şi în cantităţi mult prea mari ca să discutăm doar despre transfer de date şi teorie din partea profesorilor. E nevoie de practică, de activităţi diverse care să ajute copiii să-şi descopere şi să-şi dezvolte abilităţile, e nevoie de joc, de crearea de contexte prin care să-şi consume în mod constructiv energia, să-şi exploreze creativitatea, limitele şi independenţa, sub îndrumarea unor călăuze. Aşa aş defini eu rolul pe care ar trebui să-l aibă un cadru din învăţământ la momentul actual.

Cunosc sau am auzit despre mulţi părinţi care îşi deschid ochii şi minţile către o educaţie care nu îngrădeşte, care nu standardizează, care lasă loc imaginaţiei şi unicităţii. Şi asta mă bucură. Exclusivişti, inadaptaţi? Nu ştiu, încă nu am un răspuns ferm la faptul că e posibil ca tinerii crescuţi astfel să fie diferiţi. Dar ce cred eu este că abilitatea lor de a se adapta, flexibilitatea lor este amplificată şi nu diminuată, în sistemul acesta. Din păcate, statul nu este receptiv la aşa ceva dar nu înseamnă că trebuie să ne dăm bătuţi, e important să visăm şi să avem curajul să întrprindem ceva în sensul în care ne dorim să meargă educaţia copilului nostru. Există şcoli umbrelă în străinătate pentru ca noi să ne educăm copiii aici aşa cum simţim, există diverse portiţe, există speranţă.

Aşa a făcut Ramona Rac Hristov. A sperat la ceva pentru copilul ei, s-a gândit, a întors toate posibilităţile pe toate părţile şi a ajuns la o concluzie: cel mai bun lucru pe care îl poate face e deschiderea unui Free School care să-i îndeplinească exigenţele şi dorinţele în ceea ce priveşte educaţia fiicei ei (apropo, azi e Emmei împlineşte 3 ani, La multi ani minunaţi!)

Ramona si Emma - Free School

” Visez o şcoală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăieşti linistit şi cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câţiva oameni tineri ai lumii, să vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul şi toti le dau lecţii. Totul trebuie învăţat din afară şi pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebari. Dar nu vedeţi că au şi ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Şi nu vedeţi că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei şi ei înşişi. (Dar nici asta nu trebuie să le fie spus).” Noica, Jurnal filozofic

„Free School promovează educaţia democratică, liberă, unde copilul este privit ca o persoană de sine stătătoare, cu dorinţe şi abilităţi proprii, vise şi idealuri de atins, iar rolul educatorului şi al părintelui este să-l ajute pe copil să-şi croiască singur drumul în viaţă. Fiind lângă el, ascultându-l şi ghidându-l atunci când el o cere şi are nevoie.”

Free School nu e grădiniţă, nici şcoală sau afterschool clasic, e un spaţiu unde nu există segregare pe vârste, discriminarea şi autoritatea nu-şi găsesc locul. Dar e un spaţiu în care copiii pot fi lăsaţi cu încredere câteva ore sau de dimineaţă până seara şi ei vor avea parte de un „tratament” deschis, sincer şi cald.

Duminică pe 26 octombrie, toţi cei interesaţi pot afla mai multe detalii direct la faţa locului, de la persoanele care fac parte din acest proiect de suflet: https://www.facebook.com/events/290615411128110/ (Free School – Hai să ne cunoaştem!)

Autor

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fără comentarii.

 • avatar image

  Ramona Rac Hristov

  octombrie 20, 2014 Reply
  Multumim tare mult Oana pentru articol, si Da, venind fix de ziua Emmei, este un cadou inedit :). Iti multumim!
  • avatar image

   mamicaactiva

   octombrie 20, 2014 Reply
   Cu mare drag, cred cu tărie în proiectul tău.
%d blogeri au apreciat: