
Cum ne resetăm relația cu banii – educație financiară pentru adulți și copii
Relația mea cu banii e una care a pornit pe picior greșit. Dacă aș avea un buton de restart, fix acolo e punctul care mă doare cel mai tare și din motivul ăsta l-aș apăsa. Educația mea financiară se rezumă la a contracta credite și a cheltui într-un ritm demn de melodia aia din Bonanza, dacă v-o amintiți.
Educație financiară deficitară
Mama a fost mereu un cumpărător compulsiv (da, știu că o să citești asta, mama! :D). Situația se răsfrânge asupra mea și a Lidiei în 2 moduri:
- Mie mi-e extrem de greu să economisesc și am două credite (unul ipotecar) care îmi mănâncă jumătate de salariu. Cardul soțului nu dă nici el pe dinafară, așa că ne târâm în fiecare lună până la ziua Z, ca niște râme însetate de apă.
- Lidia s-a cam obișnuit cu banii care „cresc în pom” pentru că deseori obține de la bunica toate jucăriile și dulciurile care îi trec prin cap. În condițiile în care mama are la dispoziție doar o pensie și un card de credit, nu vă imaginați că e milionară.
Urmări? Pentru adulți, sunt destul de logice: frustrări, certuri, multe renunțări. În ceea ce privește copilul de 6 ani, n explicații legate de faptul că nu am bani să îi cumpăr tot ce vrea. Am instituit un sistem prin care să își strângă niște bani pentru ce își dorește, dar este demolat din temelii atunci când bunica cedează. Deci lipsa responsabilizării față de bani e cât casa de la vârsta de 6 ani. Deci viitorul nu sună bine dacă nu ne organizăm cumva.
Cum ne resetăm relația cu banii
Eu, personal, nu știu, dar sunt încrezătoare că alții se pricep la asta. Contextul pe care vi l-am povestit e cel cu care voi merge în minte la evenimentul Liber la educație sau educație la liber? – 2018, pe 19 mai la hotel Pullman.

Problema mea cu banii nu e una singulară, asta e clar. E o chestie de mentalitate a unui întreg popor.
România este pe ultimul loc la alfabetizare financiară din Europa – doar 22% dintre noi avem un minim bagaj de cunoștințe financiare. Felul în care părinții noștri s-au raportat la bani, modul în care i-am auzit vorbind despre ei, îngrijorările pe care ni le-au transmis s-au impregnat în subconștientul nostru și ne-au setat atitudinea față de bani și câștig. (sursa: comunicatul de presă al evenimentului)
Despre consum fără rost, am mai scris, într-un moment de enervare efectivă, aici: https://mamicaactiva.com/craciunul-nu-e-despre/.
Perspectivele specialiștilor, despre educația financiară
Gáspár György, psiholog, autor și custode de povești de viață, omul care a pornit #RevolutiaRelationalainRomania: ”Părinții sunt cele mai influente modele în viețile copiilor, iar acest fapt este valabil și atunci când vine vorba despre puterea psihologică a banilor asupra lor. Pentru majoritatea dintre noi, anxietatea, frica și neliniștea sunt trăiri puternic împletite cu povestea banilor și ar putea reprezenta adevărate obstacole în calea succesului nostru personal și profesional. Aruncând o privire conștientă asupra poveștii pe care ne-o spunem despre bani și recunoscând credințele limitative referitoare la câți bani „merităm“, ne putem (re)câștigă stimă de sine și încrederea în forțele proprii. Vom deveni astfel modele sănătoase atât pentru copiii noștri, cât și pentru generațiile viitoare”.

Oana Moraru, consultant educational și fondatoarea școlii private Helikon: „Relația copiilor cu banii este echivalentă cu responsabilitatea lor pentru sinele viitor”. Oana va vorbi, în cadrul conferinței, despre educația financiară ca mijloc de a dezvolta acasă, în familie, responsabilitatea, concentrarea, planificarea și prioritizarea și despre modul în care îi putem ajuta pe copiii noștri să fie conștienți de nevoile lor.
Adrian Asoltanie, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani, a conceput special pentru copii cursul Micul Dresor de Lei, adaptat pe grupe de varstă. ”Banii sunt un subiect extrem de interesant pentru copii. Din păcate, am întâlnit deseori convingeri și valori formate deja, susținute de părinți sau rudele apropiate, extrem de nocive pentru copiii de azi și adulții de mâine. E timpul să abordăm direct acest subiect care va influența major destinul copiilor noștri. înțelegerea corectă a valorii muncii, creativității, răbdării, cumpătării și generozității reprezintă baza unei personalități echilibrate și împlinite. Educația financiară este despre viață, nu despre bani.”
E greu să schimbi la 180 de grade un mod de acțiune, știu. Dar dacă văd problema asta din mai multe puncte de vedere, cred sincer că pot îmbunătăți ceva. Haideți să exersăm împreună niște mecanisme sănătoase și să ne educăm copiii pentru a avea un comportament financiar mai responsabil!
Foto antet Pexels
RĂSPUNDE