„E de muncă”, zise un cerșetor către celălalt

„E de muncă”, zise un cerșetor către celălalt

Categorie:Reflectez
Ora 18:00. Una dintre intrările de la metrou Unirii. Pașii obosiți ai angajaților peste care au mai trecut 8 ore plus pauza de prânz, se îndreaptă spre trenul care îi poartă spre casă. La fel ca în fiecare seară, într-o inerție aproape perfectă. Printre ei, mă aflu și eu. Ca de obicei, cobor cu atenție treptele pentru că am o teamă inexplicabilă că o să ratez vreuna și mă duc de-a dura. Înainte să le parcurc pe ultimele două, un domn îmi atrage atenția în stânga mea. Se pregătește să atingă muzicuța cu buzele, în timp ce își așează mai bine traista cu niscaiva lucruri personale.
Nu întorc privirea dar îl aud, spunându-i, cu voce tare, altuia care stă pe scări, ambii la vreo 50 și ceva – 60 de ani:
„Stai puțin acolo. E de muncă.”  Atât. Și a început să cânte din muzicuță.
Celălalt bărbat, stă „cuminte”, așezat pe trepte, în hainele lui ponosite, cu o pancartă de carton pe genunchi. Probabil are o deficiență fizică, mi-a trecut prin minte.
Cu coada ochiului, neoprindu-mă din drum, observ la primul, poza cu un băiețel blond, pe care am mai văzut-o și în alte dăți. Un copil cu ochi albaștri și părul bălai, îmbrăcat modest și cu o privire destul de tristă. Nu m-am uitat niciodată în ochii omului care cântă dar am realizat că e același de acum vreun an. Atunci era poziționat mai la lumină, în susul scărilor. Mi-am amintit că mă întristasem la gândul că e un tată amărât care are un copil bolnav și cine știe câte alte probleme acasă. Și poate chiar este, nu știu. O dată i-am și dat bani pentru că m-a impresionat melodia.
„Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește pomană.”
Ați văzut filmul Filantropica? Genial de dur și, din păcate, realist. După ce-l vedeți, nu mai rămâne nimic în plus de zis, e copleșitor. De atunci, mi-a rămas în minte replica de mai sus, a regretatului Dinică. Iar întâmplarea la care am asistat, mi-a reiterat-o. Cerșetoria și sângele rece merg mână în mână. De ce să caute un loc de muncă atâta timp cât pot să intre într-un astfel de „business”? De altfel, ce viitor aveau oamenii ăștia înainte de a fi cooptați și ce șanse au să mai iasă, cu viață, din „sistem”?
Ora 18:00, azi. Merg pe urmele pașilor mei, ca în fiecare seară după serviciu. Reflectez la ce înseamnă, în România anului 2017, o persoană asistată social. Sau un om care locuiește într-o dărăpănătură ce stă să cadă pe el și familia lui.
Într-o țară în care noi, salariații de 30 și ceva de ani, ne întrebăm dacă vom mai prinde vreo pensie plătită de stat sau toate contribuțiile noastre o să se ducă pe apa Sâmbetei, pardon, în bugetul public, am și eu o dilemă:
Care sunt măsurile care se iau în prezent pentru a rupe lanțul? Pentru a descuraja construirea unor astfel de rețele subterane și pentru a ajuta persoanele care, teoretic, sunt apte pentru job-uri decente dar nu au nicio șansă să acceadă la ele? Mai mult, cum procedăm pentru ca noua lege, care îi dezavantajează pe cei cu handicap, să nu arunce în stradă oameni nevinovați care, până acum, munceau legal, în unități protejate? Ce se rezolvă, concret, în țara asta, în afară de interese personale?

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii (2)

 • avatar image

  Cris

  august 26, 2017 Reply
  E replica mea preferată, și motivul pentru care nici nu plec capul. Ar trebui ca pur și simplu sa nu ne mai pese. Noi muncim, și nu îi putem duce la nesfarsit în spate fără sa ne sacrificam pe noi. La un moment dat vom zice "gata"... Sper nu prea îndepărtat, caci vreau sa apuc pensia! Alaltăieri în tren se târa unul pe jos. Mizerabil, obraznic... Un tânăr îl trimite la plimbare mai dur. A devenit agresiv, și mai sa asist la miracolul "ridicate și mergi", Pardon, sari la bătaie. Deci... Nu. Sunt destule asociații care chiaR fac bine, ca sa nu aruncam bani pe strada...
 • avatar image

  InfraSunete

  august 27, 2017 Reply
  In afara de interesele personale se mai rezolva interesele "nasilor" ca na, caracatita nu functioneaza cu un singur tentacul.