De ce nu cumpărăm săptămânal cărţi

De ce nu cumpărăm săptămânal cărţi

Biblioteca Lidiei, un pic mai înaltă decât ea, cu 4 rafturi generoase, e plină. Ok, ar mai fi loc de pus câteva cărţi dar mi-e teamă că nu mai ţine greutatea. Pe majoritatea cărţilor le citim prin rotaţie seara şi uneori după-amiaza, în weekend. Are câteva preferate (în special cele despre corpul omenesc) dar deseori o încurajez să le aleagă şi pe cele pe care nu le-am mai deschis demult. Cum simt nevoia unor opţiuni care să ne degreveze de nişte cheltuieli măricele şi de umplerea bibliotecii până la refuz (cel puţin până 6 ani când sigur vom face ordine şi loc pentru unele noi), alegem să cumpărăm cărţi mai rar, o dată, de 2 ori pe lună dar apelăm şi la alte variante:

Împrumutul cărţilor – de la bibliotecă sau, de ce nu, de la cunoştinţe (schimbul de cărţi ar fi o idee bună). La bibliotecile din Bucureşti, pe lângă serviciul gratuit de împrumut, în perioada asta copiii pot asculta şi poveşti citite în direct, în moduri inedite (la ultima noastră vizită la Biblioteca Ion Creangă, am avut surpriza de a o vedea şi mângâia pe Ţuca, o căţeluşă maidaneză salvată de voluntarii Fundaţiei Vier Pfoten România). Avantajele împrumutului: gratuitatea şi varietatea, putând să le schimbăm de câte ori vrem. Dezavantaje: grija sporită faţă de cărţi, nu e în regulă să lăsăm urme pe ele şi să le rupem (cum am observat că, din păcate, au făcut-o alţii). Şi faptul că trebuie returnate, deci e mai greu dacă cel mic se ataşează de ele.

IMG_20160402_111644

Cititul poveştilor de pe Internet

De curând am descoperit două variante foarte utile: prima se referă la o platformă online bine documentată care cu siguranţă o să ne fie de folos foarte curând: Ani de şcoală. Are o colecţie mare de poveşti pentru copii, clasice, poveşti scurte cu tâlc, autori români şi străini, poveşti nemuritoare sau poveşti proaspete. Eu m-am oprit la cele cu tâlc şi i-am citit Lidiei, pe care am invitat-o la o scurtă pauză de joacă, povestea pomului de mango care dădea miere. Mi-a plăcut pentru că se referă la a nu te repezi să distrugi/arunci ceva, inainte de a chibzui şi a-ţi da seama că poţi da o nouă utilitate unui lucru care ţi se părea vechi şi nefolositor. Pe aceeaşi platformă, am găsit cu încântare şi idei de experimente de făcut în casă aşa că am încercat cu ea modelarea de figurine din lapte.

Am folosit forme pentru plastilină şi, după vreo 2 zile de stat la uscat, ne-au ieşit aşa 🙂

IMG-20160508-WA0028

A doua opţiune interesantă e cea a poveştilor unicat, personalizate. Am cunoscut virtual o mămică de gemeni vioi, talentată şi iscusită într-ale istorioarelor, în persoana Claudiei Lizica Groza. N-am întâlnit persoană care să creeze poveşti savuroase şi delicate, cu o asemenea repeziciune: http://povestilelizei.blogspot.ro/search/label/povesti%20personalizate.

Povestile sunt cu pilde majoritatea, dar sunt şi povesti terapeutice. De exemplu “Inimioara” ajută copiii care au frică de întuneric. “Lia şi Ela” ajută copiii care au părinţii despărţiţi şi recăsătoriţi. Fiecare poveste are un mesaj despre rolul prieteniei, importanţa cuvintelor Te rog şi Mulţumesc (personaje într-o poveste), despre faptul că fiecare dintre noi este unic, cu bune şi cu rele şi trebuie să acceptăm oamenii aşa cum sunt, fără a-i judeca, spune Claudia.
Dacă vreţi să achiziţionaţi o povestioară de la ea, iată aici detalii:
Scriu la cerere şi poveşti personalizate pentru fiecare copil/adult în parte, în funcţie de pasiuni, ceea ce se doreşte a fi corectat sau evidenţiat. Povestea costă 20 lei şi este trimisă pe mail, apoi poate fi printată şi legată. Se pot adăuga fotografii de fiecare în parte. Sunt cadouri de mare valoare! Pot fi dăruite chiar la botez.
Voi cum procedaţi cu poveştile? Ce le citiţi copiilor?
Disclaimer (în cazul în care simte cineva nevoia): postarea nu se vrea una împotriva cumpărării cărţilor, departe de mine gândul ăsta, mai ales că în ultima vreme mi-am luat şi eu multe şi mi-aş cumpăra una pe zi, sunt atâtea pe care mi le doresc. Dar nu apuc să le citesc pe toate şi le văd cum stau pe raft şi mă aşteaptă cuminţi. Iar cele pentru copii, unele dintre ele, viu colorate şi frumoase de-ţi iau ochii, sunt foarte scumpe pentru un buget restrâns.

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Fără comentarii.

%d blogeri au apreciat: