Copiii nu pot fi patrioți…

Copiii nu pot fi patrioți…

Categorie:Reflectez

Copiii nu pot fi patrioți… dacă părinții nu sunt. Copiii nu pot fi conștienți de valorile patriei dacă adulții care îi înconjoară le ignoră. Copiii nu pot crește cu scopul de a lupta pentru interesele țării atunci când conducătorii au grijă doar la interesele proprii. Copiii nu-și pot cultiva spiritul de întrajutorare, în condițiile în care egoismul și indiferența celor mari depășesc limita normalului.

În momentul în care scriu rândurile astea, la televizor anunță o statistică: 9 români părăsesc România, în fiecare oră.

Vă dați seama? La un calcul simplu, 216 de persoane pleacă din țară la fiecare 24 de ore. Mulți, foarte mulți oameni competenți renunță. Și se așează locuri în care consideră că au parte de mai mult respect. Cei ce rămânem avem o puternică strângere de inimă când ne gândim la viitorul copiilor noștri.

Sursa foto Pexels

Copiii POT fi patrioți. Și noi putem

Copiii se uită în ochii noștri și ne citesc în suflete. Ei preiau mult din comportamentul nostru. Ranchiuna, lipsa de respect și de implicare, răutatea și răceala din atitudine, nu ne fac cinste.  Tristețea, frustrarea, neputința și dezolarea ne îngroapă spiritele, ne îmbătrânesc prematur.

E greu să ne mobilizăm, știu. Dar mai greu e gândul despre ceea ce rămâne în urma noastră. Orice acțiune care ajută comunitatea sau mediul în care trăim, e mai bună decât niciuna. Orice moment în care ne oprim din a face rău, e un pas înainte. O inițiativă prin care îi convingem și pe alții să ni se alăture pentru a face bine, e grozavă.

1 decembrie poate fi zilnic

De 1 decembrie suntem mândri pentru că suntem români. În restul anului, suferim. Ne e ciudă că am ajuns aici. Normalitatea nu se mai referă la acțiunile pozitive. Când cineva ne zâmbește sau ne ajută, ne mirăm și ne întrebăm dacă e ceva necurat la mijloc. Unde am ajuns? Cât trebuie să ne mai doară până să ne asumăm respectul de sine și față de ceilalți? Pentru noi și pentru cei pe care îi creștem, putem să ne auto-educăm ca să fim zilnic mândri de România? Haideți să dovedim care e normalitatea, de fapt. Zilnic, prin acțiuni pozitive.

Eu declar, pentru mine și familia mea, #1decembrieînfiecarezi!

 

Foto antet: arhivă personală (Lidia la parada de 1 decembrie)

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii (2)

  • Altfel de ganduri dupa 1 decembrie  | parenting cu blandete

    decembrie 3, 2017 Reply
    […] putem invata copiii despre aceasta notiune ce pare desueta mi-au atras atentia. Le puteti citi aici si aici. Desi cuvantul asta poate speria, putem sa-i invatam in felul nostru, fara prea multa […]
  • Toamna vrajbei românilor - Mămica Activă

    octombrie 4, 2018 Reply
    […] celorlalți. Ne-a făcut să scoatem ghearele, să ne arătăm colții. Deși toți avem în minte o Românie mai dreaptă pentru copiii noștri, acum ne comportăm strâmb. Judecăm prieteni, colegi, oameni alături de care mai ieri beam o […]