Cine e de vină?

Cine e de vină?

Categorie:Acționez

Să presupunem că te afli într-un colț al unei săli pătrate. În colțul opus vezi ceva care îți place mult. Aici, las liber imaginației tale (poate fi un candy bar, un tip/o tipă mișto, un tablou captivant etc.) Ideea e că vrei să ajungi cât mai repede acolo. Pe lateralele sălii sunt cunoștințe care stau de vorbă, prin mijloc e liber, dar ești mai expus(ă) privirilor. Pe unde alegi să o iei, pe calea mai lungă sau „tai diagonala” camerei? Acum, gândește-te, când ai o problemă, cum procedezi în general? Te chinui să afli cine e de vină sau te concentrezi pe a găsi o rezolvare cât de repede posibil?

Cine e de vină?

Fie că e vorba de „un țap ispășitor” sau chiar de propriile preconcepții, atunci când cauți vinovatul o iei inevitabil pe drumul cel lung. Pare mai simplu să găsești scuze, motive, persoane care te împiedică să obții rezultatul dorit. Probabil pentru mulți e important și să demonstreze că ei au dreptate, în detrimentul altora, până să ajungă la soluționarea efectivă a problemei. Ok, vrei să dai de miezul, rădăcina situației ca să afli cum să o rezolvi. Cauți cauze pentru care ești în punctul respectiv și persoane care „nu te-au lăsat să te desfășori”. Te cred, și eu am tendința de a despica firul în paișpe. Dar, uitându-mă în urmă, nu-mi amintesc să fi fost de un real ajutor abordarea asta. Proiectând mereu ceva negativ asupra altora, nu-mi fac un bine mie și ocolesc prea mult punctul final. Apropo, vecinul își poate lua oricând o altă capră. Chiar și second hand 😀

Sursă foto Pexels

Ce vreau să spun cu asta

Te-am obișnuit în ultima vreme cu pledoariile, monoloagele și „ar fi mai bine să”-urile. Pe final de an, nu mă dezic și mă iau din nou (prea) în serios. Dar promit să fiu short and crispy (uh, mi-era dor de expresia asta, n-am mai folosit-o demult 🙂 ). Uite care e treaba: trecem printr-o perioadă cel puțin grea (ca să nu folosesc alte epitete sugestive, care-mi stau pe limbă). În 2018, e mult de muncă pentru a mișca ceva în bine. Îți propun ca, din primele minute ale noului an, când bei șampania și te uiți la artificii, să te scuturi de judecăți inutile. Să privești înainte, către destinația finală. Sau măcar spre o bornă în direcția bună. Și să te găsești, dar serios și sincer, ce poți face ca să ajungi acolo? Fără să cauți vinovați, obstacole sau nisipuri mișcătoare. Dacă tu faci asta, poate îl convingi și pe vecinul de lângă. Sau pe colegul care e de obicei precaut și nu se implică. Sau pe tipa aia din metrou pe care o vezi în fiecare dimineață cu aceeași mină posacă.

Ce zici? Te bagi? #1decembrieînfiecarezi

Tu ce faci azi?

Sursă foto antet Pexels

Autor

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Comentarii (7)

 • avatar image

  Ana

  ianuarie 3, 2018 Reply
  Mare dreptate ai. Asta planuiesc sa fac si eu anul acesta, multumesc de reminder!
  • avatar image

   Mămica Activă

   ianuarie 3, 2018 Reply
   Cu drag! Dacă reușesc să insuflu măcar câtorva persoane atitudinea asta eficientă, cred că e de bine :)
 • avatar image

  Alex Baran Petrescu

  ianuarie 3, 2018 Reply
  Eu sunt genul care gaseste solutia si apoi cearta vinovatii. In 2018 o sa fac ce am facut anul trecut: cum ma taie capul, fara sa tin prea mult cont de ce zic altii. Plus mai multe fapte bune. Vreau sa ajut mai multe ONG - uri. Ca sa "ajung acolo" trebuie sa ma organizez mai din timp. I can do it!
  • avatar image

   Mămica Activă

   ianuarie 3, 2018 Reply
   Frumos, succes! Dacă ai nevoie de ceva sugestii cu ONG-urile, dă-mi un semn :)
 • avatar image

  Georgiana

  ianuarie 3, 2018 Reply
  Promit sa incerc. Sunt satula ca cer ajutorul altora( adica familia ce nu se implica). Aici eu gresesc, eu trebuie sa repar. Pana la urma, familia este compusa din sot, sotie si copii. Deci noi suntem scopul final.
 • avatar image

  Alexandra

  ianuarie 5, 2018 Reply
  Bine zis! Doar ca eu am des nevoie de remindere de genul acesta.. Asadar util! Multumesc!
%d blogeri au apreciat: