Ce au în comun femeile puternice, şantierul şi cauza persoanelor cu dizabilităţi

Ce au în comun femeile puternice, şantierul şi cauza persoanelor cu dizabilităţi

Women BuildSursa: Pagina de Facebook a Habitat for Humanity Romania

 

Azi, un interviu diferit. E adresat tuturor femeilor puternice, indiferent dacă sunt mame sau nu. Şi, bineînţeles, bărbaţilor care nu se sfiesc să admire puterea femeilor 🙂

De ceva vreme am devenit „o sită cu portavoce” (ce imagine plastică am în minte :))) – captez şi cern informaţiile ce merită transmise mai departe (din domeniile care mă pasionează, mai cu seamă parenting, nonprofit, HR). Urmărind activitatea diverselor ONG-uri care fac treabă serioasă în România, am dat peste proiectul Women Build, al Habitat for Humanity. Pur şi simplu mi-a atras atenţia. Ideea, abordarea, modestia (în ideea în care nu era un subiect despre care să fi auzit peste tot, indiferent de canalele media folosite). Cum mai erau doar câteva zile până la desfăşurare, iniţiativa mea de a lua un interviu persoanei ce-l organizează a fost salutată cu mare bucurie dar, din lipsă efectivă de timp, am primit răspunsurile abia după ce s-a incheiat. S-a putea însă să aibă loc o nouă ediţie în octombrie aşa că vizitaţi site-ul sau luaţi legătura cu organizatorii, dacă e de interes pentru voi.

Vă las acum în plăcuta companie a lui Carmen Ghia, Coordonator Comunicare la Habitat for Humanity Romania.

poza

1.      „Women Build” caută femei puternice şi pregătite să facă faţă oricărei provocări. De fapt, cât de importanţi sunt „muşchii” în acest demers şi de ce este adresat doar femeilor? La a câta ediţie este şi ce ne poţi spune despre anii anteriori ai acestui proiect?

Nu pot să povestesc de Women Build fără să spun câteva cuvinte despre Habitat for Humanity România. Pentru cei care nu ştiu, Habitat s-a născut în România în anul 1996, într-un oraşel micuţ din nord-vestul României, numit Beiuş, când un grup de oameni curajoşi şi încrezători au decis să-şi dedice timpul pentru a-şi ajuta semenii, mai puţin norocoşi ca ei, să aibă şansa unui cămin decent. Din  1996 şi până acum au trecut 17 ani. Între timp organizaţia a crescut treptat şi a reuşit să fie prezentă, la nevoie, în din ce în ce mai multe cămine din România, ajutând până acum peste 4.000 de familii, prin diverse tipuri de intervenţii: construcţie de case, renovări, reparaţii, donaţii de materiale şi lista e destul de lungă. Lucrurile, care fac din Habitat ceva cu adevărat special, sunt: criteriile de selecţie ale beneficiarilor şi importanţa acordată voluntariatului (fiecare beneficiar al unei case Habitat trebuie să voluntarieze pentru ajutorul pe care îl primeşte şi trebuie să fie capabil să restituie în timp (aproximativ 20 de ani) ajutorul primit. Şi tocmai pentru că voluntarii sunt sufletul Habitat, aşa am ajuns la concluzia că ei ne-ar putea ajuta din nou, şi uite cum ajungem şi la Women Build.

Women Build a apărut în viaţa noastră, a echipei Habitat, dintr-o necesitate, dar a rămas cu noi din bucurie şi încredere în voluntarele care au însufleţit proiectul.

Conceptul de ”Women Build” a fost introdus de Habitat for Humanity Internaţional, dar în România s-a organizat doar un singur eveniment sub acest concept, la Beiuş, în 2009. Aşa că având un proiect sub-finanţat, am făcut un calcul simpul şi ne-am dat seama că avem nevoie de voluntari şi nu orice fel de voluntari, ci de nişte persoane sensibile şi răbdătoare, care să înţeleagă nevoia beneficiarilor şi, mai mult de atât, nişte persoane dispuse să-şi doneze din timpul, energia, dar şi bugetul lor pentru a face un bine. Astfel am ajuns la ideea de femei puternice – puternice prin lucrurile pentru care aleg să se lupte şi prin puterea lor de convingere.

Women Build este o experienţă aparte faţă de alte evenimente ale Habitat for Humanity România. Spre deosebire de echipele mixte, o echipă de femei este mai unită, mai comunicativă.

De exemplu, una din voluntarele Women Build povestea că experienţa aceasta i-a arătat ce înseamnă women empowerment şi ambiţie feminină şi că s-a simţit absolut excepţional lucrând la acoperişul casei cot la cot cu inginerii de pe şantier.

2. Ce este Casa Mihail şi despre ce beneficiari este vorba, mai exact? 

Casa Mihail este un centru pilot de incluziune socială pentru 6 persoane cu dizabilităţi mintale, care acum locuiesc în centre rezidenţiale aparţinând DGASPC. Casa va fi complet accesibilizată, adaptată oricărei situaţii care poate apărea la un moment dat în starea de sănătate a oricărei persoane.

Casa Mihail oferă un model de incluziune şi valorizare socială. Proiectul vine în sprijinul dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi prin construirea unui model de casă complet accessibilizată, integrată în comunitate. Fiind un proiect pilot, pornind de la nevoile reale ale beneficiarilor proiectului şi ţinând cont de valorile comunităţii în care se dezvoltă, Casa Mihail reprezintă un model ce poate fi replicat în alte comunităţi la nivel naţional.

Principalii parteneri finanţatori ai proiectului Casa Mihail sunt: Open Society Foundations – Iniţiativa de Sănătate Mintală, PRO ACT SUPORT, Lafarge România, Wienerberger Sisteme de Cărămizi, Saint Gobain Initiatives, Geberit.

3. Cum poate proceda o femeie care îşi doreşte să participe în proiect dar află doar cu câteva zile înainte şi este nevoită să strângâ donaţia într-un „timp record”? 

Pentru ultima ediţie Women Build este deja târziu, dar s-ar putea să mai avem o ediţie surpriză în luna octombrie, aşa că le recomand persoanelor interesate să rămână pe frecvenţa Habitat. http://on.fb.me/17x1A0i În plus, pentru la anul avem planuri şi mai mari pentru Women Build. Referitor la modalităţile de strângere a donaţiei, le recomand evenimente micuţe şi simpatice cu prietenii – o cină caritabilă , movies night cu o mică taxă de intrare. Sau dacă lucrează, atunci ar putea ţine colegilor o scurtă prezentare despre proiect şi apoi cred că dacă îşi lasă un borcănel frumos decorat pe birou, pe care să scrie Women Build, vor fi plăcut suprinse să descopere în colegi adevăraţi susţinători. Oamenii îşi doresc să ajute, dar trebuie să-i aduci aproape de proiect şi să le explici de ce este atât de important pentru tine, and then magic happens. 🙂

4. În câteva cuvinte, cu ce te mai ocupi în cadrul Habitat for Humanity? Până să activezi în acest ONG, ai mai lucrat în domeniu?

La Habitat mă ocup de partea de comunicare, evenimente şi mai nou încerc să pun pe picioare împreună cu cei de la Provident un proiect foarte interesant – un centru de primire şi distribuţie donaţii. Vom vedea ce iese, dar e tare necesar să se întâmple şi m-aş bucura mult să-i văd pe Bucureşteni şi nu numai, renunţând la vechituri sau pur şi simplu la obiecte pe care nu le mai folosesc, în beneficiul altora, în loc să le arunce sau să le depoziteze ani la rândul, sub mulţi centimetri de praf.

Până să lucrez aici am făcut o mulţime de lucruri interesante ca parte dintr-o asociaţie studenţească – ADVICE, unde mi-am dat eu seama că îmi place mult partea de organizare evenimente.

5. Cine este, pe scurt, femeia Carmen Ghia? (familie, pasiuni, orice doreşti să ne povesteşti 🙂

Asocierea aceasta – ”femeia Carmen Ghia” mi se pare extrem de haioasă. Nu sunt deloc acolo. În continuare copilăresc cu multe lucruri şi nu-mi pare deloc rău. În prezent activitatea la Habitat for Humanity România îmi ocupă destul de mult timp, în rest condimentez cu de toate – ies cu prietenii, joc frisbee, am avut o tentativă de a învăţa să cânt la saxofon, dar momentan am luat o mică pauză de la acest lucru şi am o muţime de liste şi listuţe cu planuri de viitor, idei de proiecte, pe unele le-am încercat, pe altele mi le-am desfinţat singură. 🙂

6. Care este definiţia unei femei puternice, din punctul tău de vedere?

Nu prea cred în definiţii, mai ales când vine vorba de oameni. Fiecare persoană, indiferent dacă este bărbat sau femeie, poate fi puternică într-un fel total diferit, al său propriu, vizibil în anumite situaţii, mai ales că înţelegem puterea diferit. Şi dacă o înţelegem diferit, atunci încercăm să o obţinem diferit. Eu o văd provenind mai ales dintr-o consultare continuă cu sinele şi dintr-o dorinţă constantă de autocunoaştere.  Acesta este punctul de pornire pentru mine. Dacă la interior lucrurile sunt la locul lor sau chair dacă nu sunt, dar faci eforturi să le vindeci, să le înţelegi, să te înţelegi, atunci şi lucrurile pe care le construieşti în exterior vor fi sănătoase şi implicit durabile şi puternice.

HH Romania

Autor

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: