Mami, pune-mi muzică!

Mami, pune-mi muzică!

Ne-am făcut un obicei seara, când mă întorc de la serviciu, în timp ce pregătesc cina, să ascultăm împreună muzică. Cântece pentru copii dar nu numai. Uneori îmi prezintă mişcările învăţate la grădiniţă iar eu sunt publicul care asistă admirativ, alteori mă roagă să dansez şi eu cu ea 🙂

E un mod destul de comod pentru mine să mă conectez cu Lidia

…mai ales că pot derula şi alte activităţi între timp – din cele care nu îmi solicită prea mult creierul obosit.

Playlist-ul e unul pestriţ, dar de multe ori pe repeat:

  • de la coloana sonoră a filmului Trolls (de care nu se mai satură şi ştie exact ce urmează după fiecare melodie, inclusiv când cântă Cooper la muzicuţă şi în ce moment Poppy scoate limba)
  • până la clasici în viaţă şi în trend (Loredana, Smiley, Feli, Avicii, etc…. gusturi selecte ca ale maică-sii 🙂 ).

Mai sunt momentele în care ascultăm cântece pentru copii sau interpretează ea ce a învăţat la grădiniţă

Doar că, aşa cum e normal, se întâmplă să uite versurile. Şi atunci, jale. Mami, cum e aici? (referitor la ce vers urmează). Nu îl cântai şi tu când erai mică? Iar eu am avut oroare de învăţat pe de rost poezii iar cântecele de unde să-mi mai amintesc, că doar au trecut vreo 17 ani de când am terminat grădiniţa.

Şi mai interesant e când nu ştie cum se cheamă şi, dacă nu ne-a informat educatoarea despre ce au vorbit de curând, îmi trebuie abilităţi de explorator Google ca să-mi dau seama ce melodie caut. Să le inventez, nu am şanse, se prinde 🙂 Aşa că, pentru situaţii de genul, apelez la colecţii de cantece pentru copii şi trag speranţa că găsesc versurile potrivite. Mai nou, am descoperit ceva Uaaau: ne-am pus în maşină casetofon cu bluetooth aşa că, pe distanţe mai lungi, putem da play la muzică de pe telefon (în zonele în care se îndură serviciile de date să funcţioneze) şi listele cu cântece sunt o adevărată comoară anti-plictiseală.

Beneficiile ascultării muzicii pentru copii sunt, fără îndoială, multiple

De la simpla petrecere a timpului într-un mod plăcut, până la a învăţa rime, ritmuri, a înţelege mai uşor anumite concepte şi a-şi folosi toate simţurile. Nu în ultimul rând, eliberarea stresului şi a emoţiilor, evoluţia cognitivă, sunt o urmare firească a ascultării de cântece cât mai variate, dar adecvate vârstei.

Până la urmă, ţine de noi să avem grijă ce ascultă copiii noştri şi e bine să ne asumăm asta: mesajele nepotrivite sau volumul prea puternic pot să dauneze psihicului lor foarte uşor influenţabil.

M-aş bucura dacă mi-aţi împărtăşi din experienţele voastre: copiii voştri ce muzică preferă? Când şi unde ascultaţi muzică împreună? Cum vă ajută asta în relaţia părinţi-copii?

 

sursă foto antet

Abonează-te la blog

LEAVE A REPLY

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.