
Mami, tati, hai să ne jucăm! Ce faci când nu îți place să te joci (P)
Pentru copii, joaca e un mod de relaxare, descoperire și eliberare a energiilor. Pentru noi adulții însă, nu e mereu o activitate distractivă. Eu personal prefer să am grijă de copil în toate modurile (spălat, hrănit etc) decât să mă joc. Dacă ești pe aceeași lungime de undă cu mine, nu e cazul să judeci, ci mai bine să găsești variante pentru ca joaca să fie mai placută. Îți propun câteva idei salvatoare pentru momentele când nu îți place să te joci (sau nu ai chef), în trei pași.
1. Gândește-te care sunt motivele pentru care nu îți place să te joci
În cazul meu, de exemplu, sunt vreo trei principale:
- lipsa controlului. De obicei, când fii-mea vrea să se joace cu unul dintre noi, are nevoie ca ea să preia controlul. Vine cu regulile ei, chiar dacă le modifică față de cum le știm noi. Unele jocuri îmi par absurde. Când era mică, la jocurile de rol, păpușile sau jucăriile aveau niște replici care pentru ea aveau sens.
- perfecționismul meu. Mi-l tratez dar tot există perfecționismul ăsta. Încerc să accept că în lumea din mintea fiicei mele, lucrurile pot fi total diferite. Ușor ușor, pe măsură ce crește, granițele dintre imaginația ei și realitatea noastră a adulților, devine mai fină. Încerc să îi încurajez însă pornirile creative fără să judec prea mult prin prisma mea.
- oboseala. Uneori fizică, alteori psihică. Faptul că am multe pe cap, mă oprește de multe ori să iau o pauză de la gândurile mele și să intru în jocul propus de copilul meu (câteodată îl simt chiar impus). Repetitivitatea unor activități le place așa mult celor mici, dar pe mine mă epuizează să fac același lucru iar și iar.

2. Fă-ți un „stoc” de jucării cu care preferi să te joci împreună cu copilul tău
Sau, dacă ai mai mult de un copil, un set de jucării pentru fiecare în parte. Deoarece ei sunt diferiți, au personalități unice. Iar timpul de calitate e important să-l petreci 1 la 1.
Modalitatea cea mai eficientă, atunci când copilul adoră cu totul alte jocuri față de tine, e să faceți cu rândul: „20 de minute ne jucăm cum dorești tu, apoi 20 de minute cum propun eu”. Alegeți cine începe, puneți alarma la ceas și, astfel, măcar știi că nu va dura o veșnicie. La început, o să protesteze, o să vrea mai mult timp pentru jocul lui/ei. Dar după o vreme, dacă vă țineți de promisiune, îi va plăcea schimbul ăsta.
Evident, tehnica de mai sus nu merge la orice vârstă și în orice context. Cert e că prioritizarea e cheia. Dacă ai multă treabă, de exemplu, propune-i copilului intervale mai scurte de timp. După ce termini apoi, dacă te-a lasat să te concentrezi, poți să mai inițiezi o rundă scurtă de joacă în tandem.
Când era Lidia mică, îmi plăcea să mă joc cu ea cu jucării interactive. Avea un cățel care cânta, spunea cuvinte sau scotea sunete, în funcție de locul unde îl apăsai. Astfel, rolul meu era să reacționez cumva la ce făcea jucăria.
O altă variantă care ajută atât mamele cât și tații sunt jucăriile tip seturi de construcție. Cuburi și diverse forme de stivuit pentru bebeluși, piese de asamblat pentru copiii ceva mai mari. Stând pe podea alături de ei, imaginația zburdă liberă. Atâta timp cât nu pui frâu creativității. Căsuțele, turnurile și costrucțiile nu trebuie să fie drepte sau să arate ca în viața reală 😉
A treia opțiune, pentru mai multe categorii de vârste: jucării din lemn. De la cele simple, de bază, pentru 1-2 ani, până la căsuțe pentru păpuși sau, de ce nu, locuințe și hrănitoare pentru păsări, în aer liber. Fiind rezistente și versatile, pot fi păstrate mult timp și refolosite în diverse moduri, pentru a crea povești și amintiri memorabile.
Eu mai sunt fan boardgames dar Lidiei nu-i plac (prea multe reguli, oare? 🙂 ).
3. Stabilește niște activități alternative jocurilor, care îți fac plăcere, în tandem cu fiul tău/fiica ta

Eu, când efectiv nu am chef sau sunt prea obosită, o las pe fii-mea să se joace cu părul meu sau de-a doctorul (eu sunt pacientul). Ori ieșim în parc și se dă în leagăn în timp ce eu stau pe bancă. Pentru cei care aveți curte, trambulina și balansoarul cred că sunt mereu o variantă bună, mai ales când e vreme frumoasă. Unor copii le place ca părinții să îi privească în timp ce desenează pe asfalt sau fac diverse „scheme” la locul de joacă. Numai bine, relaxează-te 🙂
Dacă am ceva energie, facem yoga pentru copii, ne batem cu perne sau gătim brioșe. Uneori, îi dau voie să combine ce îi trece prin cap din ingredientele de la bucătărie. Alte câteva idei găsești aici.
De 1 iunie, pentru că a fost atât de urât afară, am întrebat-o ce ar vrea să facem. „Vrei să desenăm?” a zis ea. Am răspuns afirmativ. A adus materialele de pictură și desen, ne-am așezat pe gresia din bucătărie și am decis ca fiecare să creeze ce îi place. Ea a reprodus un personaj din jocurile online pe care le urmărește, eu un peisaj de vară. Apoi, împreună cu tatăl ei, au umflat 2 mănuși chirurgicale și au desenat fețe pe ele.
Îți sunt utile sugestiile mele? Tu cum procedezi când nu îți place să te joci sau nu te simți în stare, după o zi lungă?
Apropo, dacă ți-au plăcut sugestiile de jucării de mai sus, am „complotat” cu magazinul Bobomarket și îți oferim următoarele:
- reducere de 10% la orice comandă plasată cu codul de discount mamica10
- un voucher de 100 de lei pentru cumpărături de minim 600 de lei în primele 3 luni de la crearea contului pe site.

Sursa foto antet Tatiana Syrikova – Pexels
Comentarii (2)
Anca
iunie 9, 2021Carmen
iunie 9, 2021