Ambrozia a înflorit. Ce ne facem cu alergia la ambrozie la copii?

alergia la ambrozie la copii

Ambrozia a înflorit. Ce ne facem cu alergia la ambrozie la copii?

De când mă știu nu am avut probleme cu alergia la ambrozie sau vreo altă plantă. Nici nu știam ce înseamnă sau cum ar trebui să se manifeste. Până în toamna anului 2013, când am resimțit-o din plin.

Cum a debutat la mine

Am început cu alergia la părul unei minunate pisici, pe care atunci am urât-o. Era pisica prietenului meu, actual Domnul Soț. Lăsa păr cu nemiluita, de mă miram seara că nu era cheală. Evident că la început am fost convinsă că sunt răcită. Și totuși, dupa 3 săptămâni de tratament cu paracetamol, ceaiuri și spray nazal, eu eram tot la fel..ba mai rău.

O fostă colegă de pe vremea aceea mi-a dat sugestia să încerc și un control la alergolog, că poate totuși nu e răceală. Deci, i-am făcut o vizită unui medic alergolog la Policlinica Victor Babeș. După câteva teste prick cutanate și analize de sânge, am aflat că am alergie la cel puțin 7 factori alergeni din aer, printre care era și alergia la ambrozie. Mi-a apărut un zâmbet tâmp pe față când mi-a spus medicul – ce e aia alergie la ambrozie și păr de pisică?- de mă mir și azi că nu m-a dat afară din cabinet :)) Mi-a fost greu să accept diganosticul, mai ales că până atunci nu mi-am imaginat cât de mare e disconfortul creat zi de zi. Și cu atât mai mult cu cât nu știam cum arăta ambrozia. Așa că primul lucru pe care l-am făcut când am ieșit din cabinetul doctorului, a fost să caut poză cu ambrozia, dar nu semăna cu nimic cunoscut. Pe urmă pasul doi a fost să ducem pisica la țară… Apoi am urmat tratament, am spălat toată casa ca pentru curățenia de Crăciun, am ținut regim… și mi-am exersat Sfânta Răbdare.

Conform Ministerului Sănătății, din populația activă a României de 9.000.000 persoane, un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, multe dintre ele prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp, netratată corespunzător, evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă de la noi, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Și din păcate, numărul persoanelor afectate crește anual.

După 8 ani de tratament, mers periodic la control și luptat vară de vară cu alergia la ambrozia, azi îmi e mai bine. O pot ține sub control și disconfortul nu mai e atât de mare. Căci simptomele sunt crunte: prurit pe gât și în urechi, rinoree (curge nasul), strănut în salve, ochi roșii, tuse seacă.

Însă, din nefericire, anul trecut, a ieșit și Ștefan pozitiv cu alergia la ambrozie. Vă dați seama cât de greu e pentru un copil de 4 ani să înțeleagă că îi curge nasul și că tușește sec din cauza unei plante?

Îmi amintesc că am fost puțin șocați eu și Domnul Soț, însă bănuiam că acesta ar putea fi diagnosticul dat fiind istoricul meu și faptul că orice copil își moștenește genetic părinții.

alergia la ambrozie
Sursa Pixabay

Ce e de făcut cu alergia la ambrozie pentru copii?

Păi, nu prea multe. Înțeleg că te poate lua pe nepregătite la orice vârstă și te lasă cum te-a luat: „din senin”.

Pentru copii, însă e necesară o mai mare atenție, întrucât poate duce mai repede la astm. De vreo saptămână, Ștefan își suflă nasul de parcă ar fi în mijlocul unei răceli zdravene și strănută în salve de câte 5-6 ori. Ba îmi spune și că îl mănâncă în urechi. Deci, e semn pentru mine că alergia la ambrozie a început.

Așa că după atâția ani de „experiență” cu alergia la ambrozie, mi-am făcut temele și am câteva lucruri pe care acum le fac mai ales pentru Ștefan:

  • merge Domnul Soț în fiecare primăvară la control cu el (cam prin aprilie-mai) și efectuează teste prick pe mână. Îl cam mănâncă mâna, dar până acum a rezistat eroic. Ne ajută să vedem la ce alti factori alergeni mai este pozitiv, sau dacă a rămas tot la aceeiași de anul trecut
  • când începe sezonul de alergie la ambrozie, acționez cu antihistaminic sirop și un spray nazal decongestionant. Până acum nu a fost nevoie de mai mult. Totul e la recomandarea medicului alergolog pe care îl vizitează toată familia 🙂
  • deși are 5 ani, continuu să îi calc hainele și vara pun mai puțin balsam la spălat
  • îi dau să mănânce pe timpul verii multe fructe și legume negre/roșii care conțin substanța resveratrol. Această substanță e un bun antialergic, distruge histamina și creşte imunitatea organismului. În plus, îmbunătățește memoria 🙂 Am mare noroc cu el că mănâncă orice fruct și legumă. De fapt, amândoi copiii mei se bucură când le dau pastile sau sirop. Uneori îmi cer singuri: ” Mami, azi ce ne mai dai”? 😀
  • fac curat și de 2 ori pe săptămână în această perioadă când zboară peste tot puful de ambrozia. De fapt, am un aspirator robot pe care-l folosesc intens vara
  • și am mai făcut ceva: reclamație la Poliție cu adresele terenurilor pline de ambrozie de lângă blocul unde locuim. Am primit de fiecare dată răspuns (după fix 30 de zile) că proprietarii au fost sancționați. Păi dacă tot există lege, de ce să nu o folosim?
  • în plus, discutăm mult cu el și îi spunem că e doar o perioadă ce va trece, că si mami a avut și acum e mai bine, că siropul și sprayul îl vor ajuta. Nu folosesc cuvinte magice, ba chiar foarte simple ca el să înțeleagă prin ce trece și să accepte tratamentul și…starea de fapt

Dar asta e oare tot ce putem face? Sau mai avem și alte căi? Căci vă spun sincer, dacă ar mai fi ceva, o soluție, o idee, eu sunt prima care ar încerca-o. Pentru binele meu și al copiilor mei.

Voi cum vă descurcați cu alergia la ambrozie în această perioadă? Ce alte sfaturi utile mai aveți?

Gânduri cu bine!

Sursă foto antet Pexels

Autor

Abonează-te la blog

RĂSPUNDE

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: