
Activități pentru distrat copiii în casă, fără ecrane
Zilele astea nu mai sunt activă, sunt o leșinătură care își suflă nasul, tușește încontinuu și se târăște gemând prin casă. Noua achiziție, cu care nu mă laud: sinuzita acută. Nu intru în detalii, cert e că mi-am luat concediu ca să evit urgia. Cum care urgie? Aia care a provocat închiderea școlilor 😀
Și dacă tot am stat acasă cu copilul, cu energia (a mea doar…) în cădere liberă, a trebuit să îi fac toate plăcerile. Vă zic și vouă ce activități pentru distrat copiii în casă funcționează la noi, poate vă vin în ajutor când nu mai aveți idei. Când zic funcționează, înseamnă că o țin ocupată pe fetița mea cel puțin 40 de minute. Se pot face cam de pe la 4 ani în sus, în funcție de cheful juniorului și sunt foarte utile în special în familiile cu un singur copil. Am auzit că unde sunt mai mulți, părinții sunt degrevați de treaba jucatului frenetic 🙂
Ghicește meseria / animalul
Dacă mi se permite să stau așezată în fotoliu, votez pentru orice astfel de joc. Mai ales când am o durere surdă de cap, de la sinusuri. E o activitate interactivă care necesită minimum de recuzită, depinde cât de departe vă duce imaginația. Se poate juca și în doi, e mai distractiv însă atunci când e mai multă lume. Dacă aveți ceva board games cu cartonașe, scoateți-le de la naftalină. Dacă nu, cultura generală e de bază.
În doi: unul se gândește la ceva (sau trage un cartonaș) și mimează. Celălalt trebuie să ghicească. Numai să stabiliți categoria dinainte.
În 3 sau mai mulți: unul îi șoptește celuilalt ce să mimeze, iar al treilea ghicește. Sau, de la 4 în sus, pe echipe.
Oricum ar fi, îi ține pe copii angrenați în activitate cel puțin o oră.
Prăjituri (brioșe, negrese, chestii simple)

Orice tip de activitate care are un rezultat delicios și nu le solicită mult efort. Nu de alta, dar lenea e mare 🙂 Prăjiturile sunt cele mai atractive, mai ales dacă presupun doar amestecarea unor ingrediente. Asta înseamnă că aveți, totuși, puterea să stați în picioare, să vă învârtiți prin bucătărie și să ștergeți apoi ce rămâne în urmă. Vasele le puteți spăla și mai încolo 🙂
E nevoie de un pic de pregătire: căutați rețeta în funcție de ce ingrediente aveți la dispoziție. Cel mai bine ar fi de făcut dimineața, când copilul nu e deja surescitat și are răbdare să urmeze niște pași pe care îi indicați. Asta dacă nu vreți neapărat o bătaie cu făină 😀 De la spart ouăle (la început cu coji cu tot), până la turnat ulei, amestecat și ornat, toate sunt activități ușurele. Chiar le puteți da un bol mai mic, să se distreze cu câteva ingrediente, texturi, culori.
Azi am încercat o rețetă de-a Jamilei și ne-au ieșit niște prăjituri negrese bunicele:
Moda DYI și experimente simple… mai ales slime
„How to make”…se găsesc peste tot și îi bagă în cap fiică-mii că sunt ușor realizat. După care ne pune să o ajutăm, mai degrabă să le facem noi. Ce mi-a plăcut însă la ea: și-a construit din carton o căsuță pentru păpuși (și pentru ponei și trolli). Acolo noi am contribuit foarte puțin, și-a lipit și decorat cum i-a plăcut ei, e foarte mândră de asta. Le prezintă tuturor reușita ei.
Ce o ține ocupată e faimosul slime (mâzgă, mai neaoș). E o chestie mai moale decât plastilina, care nu are o formă precisă, dar consistența îi face pe copii să le placă să o manevreze. Slime simplu, pufos sau cu sclipici, noi deja batem în retragere când o auzim că se apucă iar să facă. A experimentat toate rețetele posibile de slime, dar cel mai bine a ieșit pufosul: lipici lichid (alb sau incolor), spumă de ras și glicerină boraxată. Dacă îl vreți colorat, se poate folosi tempera sau colorant alimentar.
Chiar dacă tot un ecran e sursa ideii, măcar apoi muncește copilul 🙂 Eventual îi mai și rămân în minte niște elemente de fizică sau chimie.
În afară de activitățile de mai sus, bineînțeles jocurile cu păpuși (sau vikingi, dinozauri, trolli etc, după caz și preferințe), sunt în top la noi în casă. Recunosc, eu nu sunt fan deloc, dar uneori fac un efort, știu că sunt importante pentru ea.
Alte colecții de activități indoor
Dacă aveți nevoie să alegeți dintre mai multe idei, am dat o căutare pe Google și am găsit pe alte blog-uri/portaluri:
- 41 de idei de joacă și activități desfășurate în casă – Jurnalul unei mame
- 20 de idei de jocuri și activități de făcut în casă – Cristina Oțel
- 10 idei de activități pentru copii când stăm în casă – Kind Parenting
- 8 idei de joacă năstrușnică în casă – Totul despre mame
- 21 de activități pentru 3-5 ani – Centrul de Parenting
- 9 jocuri pentru copii peste 5 ani, în casă – Gokid
- 21 de jocuri în interior pentru copii 4-6 ani – Desprecopii
- M-am plictisit! Activități pe care le pot face copiii acasă – Sunt Părinte
- Activități pentru copii cu obiecte pe care le ai deja în casă – Mami.ro
Comentarii (4)
Denisa
martie 26, 2018Idei de activități antrenante pentru copii [GUEST POST] - Mămica Activă - blog de parenting și lifestyle
februarie 11, 2021Jocuri de care copiii nu se plictisesc niciodată (P) - Mămica Activă - blog de parenting și lifestyle
iunie 20, 2022Juegos de los que los niños nunca se aburren (P) - Active Mom - 【Oferta 】
august 10, 2022