Expoziție interactivă cu jucării de colecție

Universul copiilor era, mai demult, construit din poveștile pe care și le imaginau (singuri sau în gașcă) în jurul obiectelor la care aveau acces și cu care se puteau juca, de la bețele și tufișurile din parc, până la bibelourile din vitrina bunicii. Îmi amintesc cu nostalgie ce prăjiturele din pământ coceam în Cișmigiu, pe lângă platan, într-o zonă mai ferită de ochii adulților. Sau cum foloseam o rață de porțelan pe post de căluț pentru păpușele 🙂 Jucării aveam, nu pot nega, dar nu foarte multe, cred că nici 20% din ce are fii-mea acum (nu că ar fi un câștig faptul că sunt o grămadă, chiar dimpotrivă). Țin minte că mereu mi-am dorit o Barbie adevărată, căreia să i se îndoaie brațele și picioarele, dar n-a fost să fie (deh, abia apăruseră pe piață și erau scumpe). Cu păpușile pe care le aveam, cream diverse situații în care se pupau, se certau, dansau și tot așa (da, aveam și păpuși băieți, dacă asta era întrebarea :)) )…am fost întotdeauna o fire romantică 😀 Nu am vreo jucărie de care să mă fi atașat foarte tare dar mai sunt câteva plușuri prăfuite care îmi aduc prin gând amintiri amestecate.

Am aflat despre un proiect tare drăguț așa voi reda, în următoarele rânduri, despre ce e vorba, pentru că vreau să aflați și voi și, dacă aveți vreme și curiozitate, să mergeți să vizitați expoziția. Am înțeles că e un muzeu mai atipic, adică unele exponate pot fi atinse! 🙂

Domnul Herțea este colecționarul care toată viața a strâns jucării dintre cele mai diverse: făcute de copiii de la țară sau create în fabrici, cumpărate din târguri din toată lumea, din plastic, metal sau lemn, mici, mari, lucioase, pufoase sau prețioase, toate, strânse cu bucuria că ele vor fi arătate într-un Muzeu al copilului.

Cadrul care a fost creat în acest sens este proiectul pilot Start! Muzeul copilului, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Elefanți, cuci, cai și EU, dar și păpuși, marionete, cerbi, mingi, mașinării delicate, mici instrumente muzicale și clopoței se prezintă pentru prima dată ochilor, mânuțelor și curiozității copiilor, după ce au stat ascunse în lumea domnului Iosif Herțea. Și pentru că lumea aceasta devenise prea mare, diversă și interesantă, a fost numită colecție și a fost dăruită Asociației Da’DeCe pentru că ea să fie deschisă și disponibilă celor care știu cel mai bine ce să facă cu ea.

Vernisajul expoziției are loc joi, 8 iunie, ora 17.00, la Arcub, Sala Arcelor (str. Lipscani, nr. 84-90), iar expoziția este deschisă, în București, până pe 30 iunie 2017, apoi va fi itinerată la Brașov la muzeul Casa Mureșenilor și la Cluj la muzeul Etnografic. În capitală, programul de vizitare este: miercuri-vineri 10.00-15.00, sâmbătă-duminică 10.00-18.00, luni, marți – închis iar accesul este gratuit.

Ce obiective are proiectul?

  • o ocazie de a-i obișnui pe copii cu acest acest gen de manifestare, deoarece organizatorii speră să deschidă, în viitor, un muzeu al copilului
  • de a familiariza copiii cu ideea de jucărie veche și cu grija față de ce este vechi, în general
  • interacțiune: copiii vor putea să-și facă propriile lor jucarii, inspirați de cele expuse (5 spații interactive diferite)

”Expoziția se dorește a fi un loc de întâlnire pentru copii și familii, în care să găsească jucării și să descopere povești. Vizitatorii sunt invitați să interacționeze cu piesele din expoziție, să creeze povești, să deseneze, să confecționeze păpuși, să le joace în scenete de teatru și să-și caute locul preferat în expoziție, animând-o cu prezența lor. Ei vor (…) putea la rândul lor alcătui colecții de obiecte, selectându-le și aranjându-le după dorință, dar și ghidați de texte sau jucării”. Irina Hasnaș Hubbard, curator

Expoziția este însoțită de mai multe ateliere și programe educative:

1. Jucăriile sunt vii, ateliere teatrale susținute de Daniela Mișcov (animator cultural) și Bruno Mastan (actor păpușar). Întâlnirile cu ei au loc sâmbătă, 10 iunie, între orele 16.00 și 17.30 și duminică, 25 iunie, între orele 11.00 și 12.30. Participarea se face fără înscriere și este gratuită.

2. Stories on the map – 11 iunie, orele 10.00-14.00 – un eveniment inițiat de Ambasada Libanului la București care se desfășoară în mai multe spații din Arcub, inclusiv în expoziția ”Elefanți, cuci, cai și EU” unde actorul Bruno Mastan va (re)crea povești românești și orientale cu ajutorul păpușilor din expoziție. Participarea se face fără înscriere și este gratuită, iar unele părți din program se desfășoară în limba engleză sau franceză.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s