De ce nu scriu doar ca să scriu

Multă, enorm de multă informație se vehiculează peste tot în mediul online. Fiecare își dă cu părerea sau fiecare dă cu parul, depinde de felul în care se exprimă. În special în rândul părinților, orice chestie poate deveni subiect de discuție inflamabilă. De la a pune o întrebare până la a da sfaturi (im)pertinente, e doar un click distanță. Am mai scris ce cred eu despre înverșunarea de pe Internet și din offline, căreia nu-i văd sensul.

Blogging-ul este o bucată din vasta „bibliotecă” online de păreri, o scriitură ce a luat amploare în România ultimilor ani. Din exterior, se vede ca un ocean de opinii de toate soiurile și culorile, ceva din care cu greu îți poți da seama dacă e pe bune sau nu, dacă e recomandare plătită și atunci lumea consideră că blogger-ul scrie pentru că apoi primește ceva în schimb, dacă părerea e de specialist sau ba (adicătelea, are studii și experiență în domeniu? sigur, specialiști nu pot și nu trebuie să fie substituiți dar asta e altceva), dacă omul chiar a trecut prin ceea ce zice acolo sau doar a auzit (în a doua variantă, ferească sfântul să dea vreun sfat, atâta îi trebuie).

De ce scriu eu?

1. Pentru că asta mă ajută să mă descarc de o groază de lucruri și, punând pe tapet o parte din viața mea personală, reușesc uneori să avansez cu rezolvarea unor dileme

2. Pentru că am descoperit ulterior că asta îi ajută și pe alții care trec prin stări similare, să afle unele răspunsuri sau să-și dea seama măcar cum să-și pună întrebările pentru a găsi soluții

3. Pentru că îmi place să cunosc mame fascinante (pentru mine, de altfel, toți oamenii sunt unici și, deci interesanți), care se pricep la diverse lucruri, de la care eu învăț și m-am gândit că pot intermedia treaba asta frumoasă, pentru a inspira și alte persoane

Nu scriu doar ca să scriu ceva, ci doar atunci când simt că am ceva relevant de spus, în comparație cu informația deja prezentă online (nu am o pasiune în a repeta ce au spus alții dar uneori e posibil să am păreri asemănătoare). Nu scriu cu scopul de a primi bani sau produse. Dacă fac bartere, recomand doar atunci când am testat. Dacă aș ști că e vreun risc de a-i face cuiva rău prin acea recomandare, nici nu mă gândesc să public. Da, am câteva articole pentru care am primit bani, din păcate nu prea multe pentru că scriu rar, când apuc, și atunci am prezență online firavă rău. Momentan, eu nu trăiesc din asta, nu am timp să mă documentez mai mult, să scriu mai des și atunci e doar la nivel de hobby.

Dar unii fac blogging de ani întregi, scriind aproape zilnic texte de calitate, cu pasiune și efort, ca într-un business de succes. Sunt profesioniști și se pricep la asta, motiv pentru care îi apreciez.

A primi bani pentru a scrie pe blog, atunci când articolele sunt sincere și exprimă strict părerea personală, ajută bloggerii să reziste pe piață și să evolueze. Dacă nu ai un brand serios în care să investești pentru a avea vizibilitate și a clădi încredere, dacă nu scrii original dar totuși cât mai des (5-6 articole pe săptămână), dacă nu ai o etică și o coloană vertebrală, dacă nu te perfecționezi cu timpul și rămâi blocat în niște canoane, nu poți fi un influencer în blogging. Cam ca un scriitor care nu-și vinde cărțile. Sunt lucruri pe care le știam dar mi s-au confirmat la Social Media for Parents 2016, prima ediție la care am fost prezentă. Mi-a plăcut că s-a pus accent pe autenticitate, etică, pe neconcurențialitate între bloggeri, pe importanța ca fiecare să-și vadă de treaba lui, fără bullying, fără bullshitting, pe a nu dezinforma cititorii. Pentru că nu am putut să stau la tot evenimentul, azi abia am apucat să mă uit la restul înregistrării și am proaspăt în minte toată treaba. Vă invit să ascultați ce s-a discutat, ca să vedeți că blogging-ul de parenting e o chestie serioasă, nu o joacă de copii. Atunci când ambele părți (autorul și cititorii) o tratează așa.

13735739_927973323991924_5412442908171288243_o

 

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s