Educație liberă la Free School, aproape de București

Free School

Copiii noștri trăiesc în vremuri atât de diferite față de cele prin care am trecut noi încât nu mai poate fi vorba de același sistem de învățământ. Informația e acum peste tot și în cantități mult prea mari ca să discutăm doar despre transfer de date și teorie din partea profesorilor. E nevoie de practică, de activități diverse care să ajute copiii să-și descopere și să-și dezvolte abilitățile, e nevoie de joc, de crearea de contexte prin care să-și consume în mod constructiv energia, să-și exploreze creativitatea, limitele și independența, sub îndrumarea unor călăuze. Așa aș defini eu rolul pe care ar trebui să-l aibă un cadru din învățământ la momentul actual.

Cunosc sau am auzit despre mulți părinți care își deschid ochii și mințile către o educație care nu îngrădește, care nu standardizează, care lasă loc imaginației și unicității. Și asta mă bucură. Exclusiviști, inadaptați? Nu știu, încă nu am un răspuns ferm la faptul că e posibil ca tinerii crescuți astfel să fie diferiți. Dar ce cred eu este că abilitatea lor de a se adapta, flexibilitatea lor este amplificată și nu diminuată, în sistemul acesta. Din păcate, statul nu este receptiv la așa ceva dar nu înseamnă că trebuie să ne dăm bătuți, e important să visăm și să avem curajul să întrprindem ceva în sensul în care ne dorim să meargă educația copilului nostru. Există școli umbrelă în străinătate pentru ca noi să ne educăm copiii aici așa cum simțim, există diverse portițe, există speranță.

Așa a făcut Ramona Rac Hristov. A sperat la ceva pentru copilul ei, s-a gândit, a întors toate posibilitățile pe toate părțile și a ajuns la o concluzie: cel mai bun lucru pe care îl poate face e deschiderea unui Free School care să-i îndeplinească exigențele și dorințele în ceea ce privește educația fiicei ei (apropo, azi e Emmei împlinește 3 ani, La multi ani minunați!)

Ramona si Emma - Free School

” Visez o școală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăiești linistit și cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câțiva oameni tineri ai lumii, să vina acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul și toti le dau lecții. Totul trebuie învățat din afară și pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebari. Dar nu vedeți că au și ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Și nu vedeți că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei și ei înșiși. (Dar nici asta nu trebuie să le fie spus).” Noica, Jurnal filozofic

„Free School promovează educația democratică, liberă, unde copilul este privit ca o persoană de sine stătătoare, cu dorințe și abilități proprii, vise și idealuri de atins, iar rolul educatorului și al părintelui este să-l ajute pe copil să-și croiască singur drumul în viață. Fiind lângă el, ascultându-l și ghidându-l atunci când el o cere și are nevoie.”

Free School nu e grădiniță, nici școală sau afterschool clasic, e un spațiu unde nu există segregare pe vârste, discriminarea și autoritatea nu-și găsesc locul. Dar e un spațiu în care copiii pot fi lăsați cu încredere câteva ore sau de dimineață până seara și ei vor avea parte de un „tratament” deschis, sincer și cald.

Duminică pe 26 octombrie, toți cei interesați pot afla mai multe detalii direct la fața locului, de la persoanele care fac parte din acest proiect de suflet: https://www.facebook.com/events/290615411128110/ (Free School – Hai să ne cunoaștem!)

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s