Am un copil plângăcios

how-to-draw-a-girl-crying-1

Și nu mă vait, nu e resemnare, nici revoltă, doar o afirmație. Lidia are 2 ani și o lună. Mental, cognitiv, fizic și toate cele e dezvoltată potrivit vârstei. Dar când nu-i dau ceva / n-o las să facă ceva, se așează pe covor și începe să plângă. Îi trece repede. Nu uită însă și dacă vrea neapărat acel ceva, încearcă din nou. Dacă nu e așa important pentru ea, o lasă baltă. Dar toate astea se întâmplă cu o viteză amețitoare. Mai pornită e atunci când e obosită sau bolnavă, momente sau zile în care plânge des.

„E normal”, veți spune. Sau alții vor comenta „e cam razgâiată”, clasicul „cum o crești așa o ai” etc. Bineînțeles, eu mă voi apăra și tot așa. Dar nu ăsta e scopul. De ceva vreme mă preocupă subiectul. După ce mi-am ascultat instinctele, am traversat în cap și toate teoriile citite sau aflate. Încerc să nu țip (pe cât posibil), să nu o pedepsesc, să nu spun NU de multe ori, să-i dau explicații, să o las să plangă la mine în brațe sau în prezența mea pentru a se descărca de supărare, să nu revin asupra deciziei de a nu o lăsa să facă sau să ia acel ceva (atunci când e periculos pentru ea sau când ar putea strica un obiect de valoare), să nu-i abat atenția cu vreun dulce și câte și mai câte. Dar parcă tot nu e în regulă. Ea e foarte activă, probabil își epuizează energia repede și devine agitată din cauza oboselii și deci recalcitrantă… Dar crize de furie nu mai ajunge să facă. Și nici nu văd în peisaj vreo supărare prea mare la adresa mea. E drept, deși momentat stau acasă, am mers la serviciu timp de 3 luni. Și o voi mai face. Dar conectare există. Și prin alăptare și prin diverse activități pe care le facem împreună. Eu sunt relativ confortabilă cu plânsul ei (în limita rezistenței mele fizice și psihice din ziua respectivă).

Nu vreau un copil cuminte, liniștit, poate doar o țâră mai cooperant dar nu musai pentru că știu că poate. Nici nu vreau să știu dacă ce face ea e normal sau nu, pentru că îmi dau seama că la vârsta ei există schimbări mari de comportament de la o perioadă la alta și mood shifts de la un minut la altul. Mai mult, părerea vecinilor și a tuturor „binevoitorilor” cu care voi interacționa împreună cu Lidia, nu mă ține trează noaptea nicidecum. Eu personal sunt ok cu asta.

Ce-mi doresc eu e ca ea să reușească se adapteze lumii în care trăim, indiferent dacă din plângăcioasă va deveni sensibilă sau dură, negativistă sau pozitivă, hotărâtă sau oscilantă. Știu că e bine să aibă încredere în ea, oricum ar fi. E clar că are o personalitate puternică. Acum, rolul meu va fi să-i transmit asta…Dacă aveți sugestii despre cum să mă pregătesc, chiar vă rog, săriți pe mine cu comentariile 😀

3 comentarii

  1. Si eu as avea nevoie de ceva sfaturi cu fetita mea ” plangacioasa” care se regaseste in descrierea ta. Maria are 2 ani si 9 lunia si comportamentul ei a inceput la 2 ani cand a si venit pe lume fratiorul ei. Cum a observat ca daca cel mic plange ii acordam atentie a inceput si ea la fel si cand vrea sa obtina ceva plange. acum atentia este impartita la ambii copii dar comportamentul ei plangacios a ramas constant. Iar eu am incercat tot ce spune Mamica activa.
    Are o personalitate puternica, e activa si foarte perseverenta …astept si eu sugestii 🙂
    Irina

    Apreciază

  2. Si noi am avut una… situatia s-a imbunatatit acum la 6 ani insa o perioada a fost totul teribil.Cel mai rau a fost cand nu reusea sa ne spuna ce vrea. Apoi situatia s-a imbunatatit si ne intelegem destul de bine. Intotdeauna cand am spus nu , nu l-am schimbat niciodata in da. Mai bine spuneam , ma mai gandesc decat sa spun nu si apoi sa schimb.Fetele stiu ca daca zic ceva aia fac si sunt intelegatoare, las si loc de negociat uneori.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s